În urma acestei reforme a Ligii Campionilor, noul preşedinte al UEFA, Aleksander Ceferin, a promis un ajutor financiar pentru cluburile mici şi medii.

Asociaţia europeană a ligilor de fotbal profesionist (EPFL), a cărei adunare generală este programată vineri la Zurich, doreşte acum garanţii.

Un fotbal european cu două viteze: iată ceea ce EPFL, asociaţia ligilor din 25 de ţări europene, denunţă în urma reformei Ligii Campionilor.

Ceferin, care i-a urmat lui Michel Platini, asigură că nu este nimic bătut în cuie în privinţa acestei reforme care, pentru perioada 2018-2021, garantează patru locuri în Liga Campionilor echipelor din Spania, Anglia, Germania şi Italia, graţie rezultatelor lor bune din trecut.

O asemenea evoluţie ar face ca mai multe campionate mai slabe să piardă locuri în Liga Campionilor. Aceste campionate se opun energic proiectului. Preşedintele EPFL, suedezul Lars-Christer Olsson, a vorbit chiar de capitulare a UEFA în faţa cluburilor mari.

Pentru a stinge ''incendiul'', Ceferin şi Olsson s-au întâlnit pe 6 octombrie la sediul UEFA de la Nyon şi întâlnirea lor a fost "foarte rodnică", potrivit unui comunicat al EPFL.

"Distribuirea unui ajutor financiar cluburilor eliminate în tururile preliminare ale competiţiilor europene sau care nu participă deloc la aceste competiţii este foarte importantă pentru dezvoltarea fotbalului şi mecanismul acestei solidarităţi este unul din punctele care trebuie studiate îndeaproape", a amintit EPFL.

Dovadă că poziţiile lor se apropie, Ceferin a asigurat sâmbătă că o reformă a Ligii Campionilor va fi însoţită cu siguranţă de un ajutor financiar 
pentru ligile mici şi medii.

"Noi vom face cu siguranţă în aşa fel încât vom ajuta ligile de talie mică şi medie. Poate prin intermediul unor resurse financiare mai importante", a declarat Ceferin într-un interviu acordat cotidianului sloven Dnevnik.

Olsson "a văzut că un dialog a început şi că lucrurile vor fi gestionate diferit", a precizat Ceferin.

Acesta este contextul în care cele 25 de ligi europene se reunesc vineri la Zurich. Dacă puţine dintre ele sunt gata să recurgă la arma atomică, în schimb au fost deja evocate proiecte concurente ale competiţiilor europene.

Astfel, clubul danez FC Copenhaga, care în acest sezon joacă în grupele Ligii Campionilor, a dezvăluit săptămâna trecută că discută cu alte cluburi scandinave (Malmo în Suedia şi Rosenborg în Norvegia), olandeze (Ajax, PSV Eindhoven, Feyenoord), belgiene (FC Bruges şi Anderlecht) şi scoţiene (Celtic Glasgow şi Rangers) pentru a forma o nouă mini-ligă europeană, ceea ce ar face ca ele să se retragă din campionatele lor.

Proiectul, însă ezitant, a fost dezvăluit de directorul general al grupării daneze, Anders Horsholt, care vede în el un răspuns la reforma Ligii Campionilor. "Dacă nu vom acţiona, cei mari vor deveni mai puternici şi mai bogaţi, iar noi vom avea din ce în ce mai multe probleme", a explicat 
Horsholt.

Adunarea generală a EPFL, prevăzută vineri dimineaţă, va fi precedată joi de un seminar despre "buna guvernanţă".