Weekend-ul moto din Japonia a fost marcat de accidente extrem de grave. Dani Pedrosa, în antrenamentele de vineri, a fost proiectat în aer din ţaua motocicletei Honda direct la spital, cu clavicula dreaptă fracturată, claviculă operată în prealabil şi în 2011 din motive similare. Pedrosa, câştigătorul de anul trecut de pe Twin Ring Motegi, a ajuns deja la Barcelona şi a fost înlocuit în acest final de săptămână de japonezul Hiroshi Aoyama.

Eugene Laverty, şi el victima a unui accident terifiant în aceeaşi zi, a trecut cu bine testul medical de astăzi şi a fost în şa pentru calificări, pe care spre meritul său nu le-a terminat în ultima poziţie.

Sâmbătă, Jorge Lorenzo a îmbinat într-un mod nefericit cele două incidente anterioare. Şi-a luat zborul din şa precum Dani Pedrosa urmat de un contact extrem de dur cu asfaltul, dar şi finalul fericit al lui Eugene Laverty. Lorenzo, supranumit în 2013 "Omul de Otel" după ce şi-a fracturat clavicula şi totuşi a terminat pe locul 5 la Assen, a trecut testele CT Scan făcute la spitalul spre care a fost dus cu elicopterul şi a revenit în 3 ore pe circuit pentru a scoate un nesperat loc 3 pe grilă.

Marea surpriză a calificărilor a fost produsă pe Twin Ring Motegi de Valentino Rossi. Doctorul a reuşit un tur excepţional, profitând şi de greşelile lui Marc Marquez, şi a bifat astfel al 3-lea pole din sezon. Este pentru a 64-a oară când Rossi se află în pole position în MotoGP, egalând performanţele de top ale lui Jorge Lorenzo şi Marc Marquez la acest capitol. Linia întâi la startul etapei cu numărul 15 în calendar este completată de Marc Marquez şi Jorge Lorenzo.

Dacă la clasa regină nu am avut un nou record pe tur, s-a întamplat la Moto2 şi Moto3. Moto2 este din nou dominată de Johann Zarco, care a profitat şi el ce-i drept de problemele avute de Alex Rins - rivalul la titlu. Zarco a obţinut al 5-lea pole din sezon şi speră ca duminică să pună punct seriei de 4 curse consecutive încheiate în afara podiumului.

Turul de record a fost urmat însă de o greşeala stupidă, francezul avariindu-şi motocicleta când steagul în pătraţele marcase deja finalul manşei. Anul trecut, Johann Zarco a avut o duminică superbă în Japonia: pole, victorie şi titlu mondial.

Moto3 putea aduce o satisfacţie uriaşă publicului japonez. Hiroki Ono, concurând pe o motocicletă Honda, a stabilit un nou record pe tur. Ceea ce putea fi primul pole position din carieră al japonezului s-a transformat într-un modest loc 4 pe grilă, în urma unei penalizări primite în primul antrenament.

Astfel, pole-ul i-a revenit lui Andrea Migno, care avea de asemenea pagina goală la acest capitol statistic. Linia întâi la start este completată de campionul stabilit etapa trecută, Brad Binder, şi Enea Bastianini. Dacă va ajunge pe podium, Hiroki Ono va deveni primul japonez care termină acasă în top 3, indiferent de clasă, după Hiroshi Aoyama, în 2009.

Cursele din Marele Premiu al Japoniei la motociclism viteză sunt programate duminică dimineaţă, începând cu ora 07:00.