Cei patru sportivi la care IWF face referire sunt: Tomasz Zielinski (Polonia, testat pozitiv la norandrosteron), Izzat Artykov (Kîrgîstan, la stimulant pe bază de stricnină), Chagnaadorj Usukhbayar (Mongolia) şi Gabriel Sîncrăian, ambii la testosteron.

”Aceşti sportivi au comis o încălcare a regulilor antidoping la Jocurile Olimpice, astfel că au fost descalificaţi, iar rezultatele lor anulate”, a anunţat, joi, forul mondial, care a adăugat că nu va face alte comentarii pe această temă până la închiderea oficială a acestor cazuri.

În aceste condiţii, medalia de bronz câştigată de sportivul de 28 de ani la Rio, la categoria 85 kg, îi va fi retrasă.

Sîncrăian (28 de ani) a urcat pe podium la Rio după ce a ridicat 173 de kilograme la stilul smuls şi 217 kiliograme la stilul aruncat. Interesant e că a intrat la aruncat la 204 kilograme, astfel că reuşita sa la 217 a fost cu adevărat una extraordinară şi neaşteptată. A terminat în spatele iranianului Kianoush Rostami şi a chinezului Tian Tao.

Sportivul originar din Cluj-Napoca a participat pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, după ce a fost şi la ediţia de la Londra, din 2012.

În 2016 a devenit campion european la stilul smuls categoria 85 de kilograme, după ce a ridicat 169 de kilograme. A cucerit argintul la stilul aruncat (202 kg) şi la total (371 kg). Mai are un bronz în 2012, la Europenele de la Antalya.

Gabriel Sîncrăian a fost suspendat provizoriu la începutul acestei luni, după ce a picat un test doping în luna august.

Nu este prima dată când Sîncrăian este depistat pozitiv la un control antidoping. În 2013 a fost suspendat pentru doi ani pentru că a folosit stanozolol. Acum, el riscă suspendarea pe viaţă din activitatea sportivă.

În urma retragerii bronzului lui Sîncrăian, România rămâne cu doar 4 medalii la JO de la Rio - una de aur (echipa feminină de spadă), una de argint (tenis, dublu masculin - Horia Tecău şi Florin Mergea) şi două de bronz (canotaj, 8+1 feminin şi lupte libere - Albert Saritov, 97 kg).

42.000 de euro a primit Sîncrăian pentru bronzul cucerit la Rio. După decizia federaţiei internaţionale, sportivul va trebui să înapoieze banii.