Marele start se va da de la Laias (Ourense), în provincia Galicia pe 20 august, urmând să se încheie pe 11 septembrie, la Madrid, după 3.277,3 km, împărţiţi în 21 de etape, cu 2 zile de pauză, ambele în zile de marţi, pe 30 august şi 6 septembrie.

Vuelta 2016 va avea 4 mari faze. Lansată cu un contratimp pe echipe, prima săptămână va străbate Galicia, de unde a mai plecat cursa şi în 2013, după care va împrumuta traseul din 2014. Vor urma 4 sosiri în căţărare în munţii din Cantabria şi Asturia, o trecere prin Ţara Bascilor şi în Pirinei, care va cuprinde şi un moment crucial, căţărarea cu sosire pe Vârful Aubisque, unul dintre monumentele Turului Franţei.

Partea finală, de 5 etape, este favorabilă rutierilor puternici, cu un parcurs pe coasta valenciană şi unicul contratimp individual în antepenultima etapă, legată de penultima, de munte, înaintea sosirii la Madrid.

Pe de altă parte, organizatorii au fost obligaţi să ocolească anumite puncte de referinţă ale Vuelta, reducând la maximum transbordările, din cauza apropierii întrecerilor olimpice, Jocurile de la Rio fiind programate între Turul Franţei şi Vuelta.

Până acum, doar columbianul Nairo Quintana (Movistar), câştigător al Giro 2014, şi compatriotul său, Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEdge), şi-au confirmat clar prezenţa în ediţia 2016, deţinătorul trofeului, italianul Fabio Aru, preferând anul acesta Marea Buclă.