A patra dispută dintre cei doi mari jucători în ultimul act de la Antipozi nu a fost cu mai mult noroc pentru scoţian (pierduse toate precedentele finale). Nole s-a impus destul de clar, scor 6-1, 7-5, 7-6(3) şi a ajuns la cota 11 turnee de Grand Slam în carieră. Sârbul i-a egalat astfel pe legendarii Bjorn Borg şi Rod Laver şi doar Roy Emerson (12), Rafael Nadal şi Pete Sampras (14) şi liderul absolut Roger Federer (17) îi mai sunt în faţă într-un clasament al celor mai multe turnee de Mare Şlem câştigate.

La un an distanţă de la administrarea unui sec 6-0 lui Murray în setul 4 al finalei de la Australian Open, Djokovic a fost din nou aproape de un "bagel". A început excelent disputa contra britanicului (acesta a câştigat doar 1 punct în primele două game-uri în care a servit) şi s-a desprins la un neverosimil 5-0. Nole intrase în "beast mode", acea stare de graţie care l-a făcut să le cedeze doar 3 game-uri în 2016 atât lui Nadal (finala de la Doha), cât şi lui Federer (în primele două seturi ale semifinalei de la Australian Open).

Murray a câştigat un game de moral şi a cedat în cele din urmă manşa cu 1-6, dar intra în setul secund având statistica împotriva lui: nu l-a învins niciodată pe Djokovic după ce a pierdut primul set, indiferent de competiţie. Totuşi, ultimii doi jucători care pierduseră un prim set la "1" într-o finală de Grand Slam (Safin în 2005 şi Becker în 1991) reveniseră şi câştigaseră partidele. Era speranţa de care se agăţa Murray, care, în ciuda faptului că a "scăpat" foarte des forehand-ul în out, a echilibrat disputa. La 5-4 pentru el în setul doi a fost chiar la două puncte distanţă să câştige manşa, însă Nole a revenit. Cu nervii mult mai tari, numărul unu mondial a gestionat perfect punctele importante şi s-a impus cu 7-5.

Cu 171-1 meciuri câştigate în carieră după ce s-a impus în primele două seturi, Djokovic părea că va avea de îndeplinit o simplă formalitate. Mai mult, sârbul a reuşit break-ul la începutul manşei a treia, părând că îşi regăseşte acea serenitate în joc de la începutul setului întâi. Cu un ultim efort, scoţianul a izbutit rebreak-ul şi a condus cu 5-4. Din nou numărul unu mondial şi-a găsit liniştea şi a evoluat fără greşeală, impunându-se în tie-break (7-3).

Dacă după această dispută Djokovic pune mai serios ca niciodată problema celui mai bun jucător din istorie, Murray a devenit primul sportiv din era open care să fi pierdut 5 finale la acelaşi Grand Slam.

22-9 este acum scorul întâlnirilor directe dintre cei doi, favorabil lui Nole. 14 dintre dispute au avut loc în finale (9-5 pentru sârb)

Pe lângă diferenţa de valoare existentă în acest moment între Djokovic şi orice alt adversar din circuit, cheia finalei a fost făcută şi de erorile neforţate. Murray a comis peste 60 de greşeli de neprovocate în doar trei seturi. În plus, procentajul punctelor câştigate cu al doilea serviciu a fost de doar 36% pentru scoţian.