Worsley încerca să parcurgă celebra rută propusă de idolul său, Ernest Shackleton, în timpul expediţiei Endurance, în urmă cu fix 100 de ani.

Parcursese deja 913 mile, adică aproximativ 1469 de kilometri, în 71 de zile, cînd a sunat pentru a chema ajutoare.

Worsley avea dureri mari din cauza epuizării, a deshidratării şi a unei crize de stomac severe. Mai avea de parcurs doar 45 de kilometri pentru a bifa recordul, informează siteul nationalgeographic.com.

În ultimul său mesaj, Worsley a admis: "Vreau să continuu, dar mă tem că sosirea este peste puterile mele".


"Cînd eroul meu, Ernest Shackleton, mai avea doar 97 de mile pînă la Polul Sud, pe 9 ianuarie 1909, a spus că va fi sfîrşit la sosire. Prieteni, cu regret trebuie să vă spun astăzi, că tocmai am ajuns la sfîrşitul meu. Îmi ling rănile, care probabil se vor vindeca peste timp şi aştept să mă obişnuiesc cu dezamăgirea. Pur şi simplu, nu mai pot pune nici un schi în faţa celuilalt" - Henry Worsley, în ultimul său mesaj, vineri

A fost preluat de un elicopter şi dus de urgenţă la o clinică din Chile, dar medicii nu au putut să facă nimic pentru a-l salva. Rapoartele oficiale spun că Worsley ar fi suferit şi de peritonită, o formă acută de apendicită.

142.000de dolari a strîns Henry Worsley pentru diferite organizaţii de caritate, care ajută soldaţi britanici care suferă diferite tipuri de handicap.