Messi (28 de ani) a mai câştigat Balonul de Aur în perioada 2009-2012, iar în acest an se va lupta pentru distincţia acordată de FIFA şi revista France Football cu marele său rival, portughezul Cristiano Ronaldo, câştigătorul ultimelor două ediţii, şi cu brazilianul Neymar, colegul său de la FC Barcelona.

În 2015, Messi a cucerit cinci trofee alături de echipa de club - titlul şi Cupa în Spania, Liga Campionilor, Supercupa Europei şi Mondialul cluburilor - şi a jucat finala Copei America cu naţionala Argentinei. Argentinianul a înscris 48 goluri anul trecut, în toate competiţiile.

Cristiano Ronaldo are atuul celor 57 de goluri înscrise în 2015, cu care a fost cel mai bun marcator al anului, în timp ce Neymar (41 de goluri) a fost decisiv în parcursul Barcelonei în ediţia trecută a Ligii Campionilor, când a devenit doar al doilea jucător din istoria competiţiei, după Jose Aguas (Benfica), în 1961, care înscrie în ambele meciuri din sferturi, ambele din semifinale şi în finală.

De asemenea, cei trei finalişti ai Balonului de Aur au fost, la egalitate, golgheterii sezonului 2014/2015 în Champions League, cu câte 10 goluri marcate.

Tot în cadrul galei de astăzi, vor mai fi acordate şi premiile pentru antrenorul anului, jucătoarea anului, antrenorul anului în fotbalul feminin şi golul anului (Puskas Award). De asemenea, va fi anunţat 11-lea ideal al anului 2015.

La categoria antrenorul anului, finaliştii sunt Luis Enrique(Barcelona), Pep Guardiola (Bayern) şi Jorge Sampaoli(selecţionerul naţionalei statului Chile).

Pentru titlul de cea mai bună jucătoare a anului se luptă Carli Lloyd, Aya Miyama şi Celia Sasic, în timp ce antrenorul anului în fotbalul feminin se va alege dintre Jill Ellis, Mark Sampson şi Norio Sasaki.

Messi este nominalizat şi la premiul pentru golul anului, alături de Alessandro Florenzi şi Wendell Lira.