Colegii noştri de la emisiunea „Cealaltă Basarabie” au aflat întreaga poveste de viaţă a Silviei Zaharia. A plecat în Italia în anul 1999, ca să poată să-şi întreţină familia. Între timp, a fondat o Asociaţie de binefacere şi a ajutat aproape 40 de copii din Republica Moldova şi România, cărora li s-au pus proteze gratuite. Apoi a fost solicitată să sprijine persoane care au nevoie de transplant de organe sau suferă de boli crunte. Până în prezent, a reuşit să ajute 17 femei cu forme grave de cancer la sân, un copil de trei ani care avea nevoie de un transplant de rinichi şi lista poate continua.

Primul copil a fost ajutat de Silvia Zaharia acum zece ani. Povestea lui Ştefan Roşca, băiatul care a ajuns în scaun cu rotile după ce a vrut să salveze un cocostârc blocat în reţelele electrice, a zguduit o ţară întreagă. Ştefan a beneficiat de proteze, iar acum poate duce o viaţă normală.

În 2014, UNICEF i-a oferit titlul ”Cel ma bun voluntar al anului”, în cadrul unui eveniment organizat la Sala cu Orgă din Chişinău. Era vorba despre cea de-a 25-a aniversare de când a fost adoptată Conveţia ONU privind drepturile copilului.

Silvia Zaharia a ajutat-o şi pe colega noastră de la Jurnal.md Cristina Vicol.

În semn de respect, rudele de acasă, în complicitate cu echipa emisiunii ”Cealaltă Basarabie”, i-au făcut Silviei Zaharia o surpriză inedită.