„Incidentul denotă că s-au dat anumite garanţii şefilor de pază. Ce nu ar face, lor nu li se va întâmpla nimic. Oamenii au acoperiş, umbrelă la nivel politic. Da, este de aşteptat ca lucrurile să se agraveze şi în continuare”, a declarat jurnalistul Vitalie Călugăreanu.

„Astfel de gesturi au şi un alt rol – de a intimida jurnaliştii, de a-i speria. Este absolut abominabil cum s-a purtat acel individ, care s-a prezentat drept consilierul lui Luncaşu. Mă îndăiesc că după acea barieră este o proprietate privată. Prin mai multe cartiere luxoase din capitală sunt astfel de bariere. Sunt indivizi care trăiesc în altă lume, ce case, ce lux, ce maşini, cum sunt păziţi. Sunt nişte indivizi care trăiesc pe spatele simplilor cetăţeni şi care au impresia că îşi pot permite orice. După câte ştim, Luncaşu este cumnatul lui Plahotniuc, iar aceste lucruri nu sunt întâmplătoare”, a spus jurnalistul Alex Cozer.

„Regimul care a furat atâta, inclusiv instituţii mass-media, este dispus să se apere. El s-a baricadat şi-a făcut o cetate, s-a dotat cu un fel de armată. Aceste firme de pază, care stau la poarta lor, sunt tot ale lor şi sunt dezlegate să meargă contra jurnaliştilor, să facă orice, să-i lovească cu lopata. Mâine-poimâine îi va lovi cu altceva. Vor să îndepărteze presa de subiectele care sunt urmărite. Aceste drumuri nu sunt private. Individul care a lovit cameramanul trebuie să fie tras la răspundere şi poliţia trebuia să-i pună cătuşele imediat. El a agresat un jurnalist”, a menţionat jurnalistul Valeriu Saharneanu.

Totodată, invitaţii din platoul Jurnal TV au spus că intervenţia poliţiştilor a fost timidă, fără ca să-şi îndeplinească misiunea cum trebuie.

„El a îndeplinit instrucţiunile. Şeful lui spunea că l-a învăţat să procedeze aşa. Imaginaţi-vă: vin poliţiştii şi spun că nu s-a întâmplat nimic grav, jurnalistul nu are răni. Asta înseamnă o încurajare. Aceste imagini sunt văzute de alţi paznici, care o să spună că dacă s-a făcut acolo, de ce să nu fac şi eu aşa”, a explicat editorialistul Vitalie Călugăreanu.

 „Am văzut că domnul Florentin, care apare în imagini, se comportă ca şeful poliţiei. Poliţia a fost foarte timidă. Mă îndoiesc că va ieşi ceva din cercetarea lor. Acum toţi care sunt în structurile de pază ale oligarhilor sunt din poliţie. Sunt toţi o gaşcă, se cunosc. La fel ca şi în justiţie. Este un semnal că uite băieţi se poate, loviţi cu lopata, jurnaliştii sunt duşmanii noştri, ei vor să ne tulbure liniştea. Puteţi îngrădi şi drumuri”, a adăugat Valeriu Saharneanu.

Amintim că echipa Jurnal TV a fost agresată fizic şi verbal la poarta omului de afaceri Iuri Luncaşu, un apropiat al şefului PD, Vladimir Plahotniuc. Un paznic l-a atacat pe operatorul Vladimir Berghii cu o lopată de curăţat zăpada. Totodată, reporterul Adrian Prodan a fost lovit cu mâna peste microfon, numit „şobolan” şi înjurat.

Filmările aveau loc în cadrul unei investigaţii cu privire la mai multe contracte cu statul, încheiate de una dintre firmele lui Iuri Luncaşu, şi creditele de milioane obţinute de la Victoriabank în schimbul unor gajuri cu valoare mult mai mică. 

Modul banditesc în care paznicul a intervenit a fost însă încuviinţat de cel care s-a prezentat ca fiind şeful pazei. „Foarte bine a făcut. Eu aşa l-am învăţat”, a spus acesta. Acum câteva zile bărbatul i-a spus reporterului Jurnal TV că este consilierul lui Iuri Luncaşu.

Mai jos puteţi urmări emisiunea integrală: