Manifestaţia, care va începe de la ora 12:00, se va desfăşura în Piaţa Marii Adunări Naţionale, fiind aşteptaţi mii de oameni.

Potrivit informaţiilor, la manifestaţie vor participa mai mulţi oficiali din România, precum fostul preşedinte al României Traian Băsescu, preşedintele PNL, Ludovic Orban,  primarul Sectorului 1 din Bucureşti, Dabiel Tudorache, Constantin Codreanu, deputat al Partidului Mişcarea Populară, dar şi primari, şi consilierii care au votat declaraţiile simbolice de Unire. De asemenea, va paricipa şi preşedintele USR Dan Barna împreună cu o delegaţie formată din membri ai partidului.

Evenimentul „Marea Adunare Centenară” este organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara Românească. La 27 martie 1918 a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I.

Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în faţa Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan.

„Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”, se arată în declaraţie.

După dezbateri aprinse, s-a trecut la votare. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30 la sută din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret, iar apoi s-au abţinut ori au votat împotrivă.

Rezultatul votului pentru unirea Basarabiei cu România a fost concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi absenţi.

În felul acesta, dintre toate provinciile româneşti aflate sub dominaţie străină, Basarabia a fost prima care s-a unit cu România, deschizând astfel marele act al reîntregirii şi celorlalte provincii româneşti – Bucovina şi Transilvania – cu ţara mamă.

La sfârşitul anului 1918 toate ţinuturile româneşti erau unite, formând România Mare.