Scopul acţiunii reprezintă un simbol al respectului pentru natură, o iniţiativă de economisire a energiei electrice şi un aport adus diminuării consecinţelor schimbărilor climatice. Evenimentul are menirea să sensibilizeze opinia publică asupra necesităţii formării unei atitudini responsabile faţă de natură. Totodată, unul din obiective este de a trage un semnal de alarmă privind amploarea efectelor încălzirii globale, schimbărilor climatice şi poluării mediului.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului îndeamnă cetăţenii să marcheze Ora Planetei prin activităţi de reciclare a deşeurilor, să organizeze plimbări în aer liber sau curse cu bicicleta. De asemenea, pentru a spori responsabilitatea civică şi a promova utilizarea resurselor naturale oamenii sunt îndemnaţi să utilizeze sursele regenerabile de energie sau să îşi schimbe obiceiurile de consum, bazat mai mult pe nevoi decât pe dorinţe.

Astfel, putem acorda mai mult loc în coşurile noastre de cumpărături produselor tradiţionale şi ecologice şi să ne implicăm cât mai mult în cauze de mediu contribuind şi la protejarea speciilor sălbatice.

Circa 2 milioane de oameni au luat parte la campania de desfăşurare: Prima Oră a Planetei, organizată de WWF în 2007 în Australia, iar în următorul an, evenimentului i s-au alăturat deja 35 de ţări.

Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut ca în doar câţiva ani mişcarea să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

În Republica Moldova evenimentul „Ora Planetei” este marcat începând cu anul 2009.