Şedinţa a început cu o cerere a lui Ivan Filimon de ridicare a excepţiei de neconstituţionalitate a unui articol din Legea cu privire la Procuratură. Mai exact, este vorba despre procedura de contestare a hotărârilor Consiliului Superior al Procurorilor. Pentru soluţionarea demersului, completul de judecători a făcut întrerupere până pe 23 martie. După şedinţă, Filimon s-a arătat deranjat de întrebările jurnaliştilor.

Reprezentantul Consiliului Superior al Procurorilor susţine că demiterea acuzatorului este legală.

În decembrie trecut, Colegiul disciplinar al procurorilor a decis să-l demită din funcţie pe Ivan Filimon. Procedura a fost intentată după moartea lui Andrei Brăguţă, care a murit la câteva zile după ce a fost reţinut. Şi judecătorul Iurie Obadă, cel care a emis mandat de arestare pe numele tânărului decedat în penitenciar, a fost demis din funcţie. La fel ca şi Filimon, Obadă a contestat decizia Consiliului Superior al Magistraturii la Curtea Supremă de Justiţie.

În urma decesului lui Andrei Brăguţă, patru deţinuţi sunt învinuiţi că l-au torturat şi supus tratamentelor inumane, iar trei poliţişti sunt acuzaţi că nu au intervenit pentru a opri bătaia din celulă. Într-un alt dosar, 13 angajaţi ai Izolatorului de Detenţie Provizorie sunt învinuiţi de tratament inuman faţă de Andrei Brăguţă. Inculpaţii riscă până la opt ani închisoare. Totodată, au fost iniţiate cauze penale pentru exces de putere şi încălcarea regulilor de acordare a asistenţei medicale.