În cadrul şedinţei, urma să fie audiat cel de-al treilea martor al acuzării. Este vorba despre Leonid Pleşca. El figurează ca victimă în dosarul Makena şi se află în izolator. Tot el a dat depoziţii şi în celălalt dosar Brăguţă, în care trei poliţişti sunt acuzaţi că nu au intervenit pentru a opri bătaia, iar patru foşti colegi de celulă sunt învinuiţi că l-au torturat pe tânărul care a murit în detenţie în luna august a anului trecut.

Procurorul de caz susţine că Leonid Pleşca a oferit mai multe detalii importante în cadrul urmăririi penale, aspecte pe care urmează să le confirme şi în faţa instanţei.

Unul dintre avocaţii părţii vătămate a spus că, întrucât la şedinţele de judecată în acest caz se mobilizează un număr mare de participanţi, cei absenţi vor avea o serie de obligaţii.

Precizăm că 13 angajaţi ai Izolatorului de Detenţie Provizorie al Direcţiei de Poliţie Chişinău sunt învinuiţi de tratament inuman şi degradant.

Contrar obligaţiilor de serviciu, aceştia nu ar fi intervenit şi l-ar fi lăsat pe Andrei Brăguţă să doarmă pe beton, ceea ce i-a cauzat şi dezvoltat bronhopneumonia, de care a murit, potrivit autorităţilor. Într-un alt dosar, trei foşti colegi de celulă cu Brăguţă sunt cercetaţi în stare de arest, iar unul - în arest la domiciliu.

Ei sunt învinuiţi că l-au torturat pe tânărul care a murit în detenţie, în luna august a anului trecut. Iar trei poliţişti sunt în arest la domiciliu, fiind acuzaţi că nu au intervenit pentru a opri bătaia din celulă.

Totodată, au fost iniţiate cauze penale pentru exces de putere şi încălcarea regulilor de acordare a asistenţei medicale. Inculpaţii riscă până la opt ani închisoare.