Mai mulţi oameni au protestat în faţa ambasadei Ucrainei de la Chişinău. Protestatarii şi-au arătat nemulţumirea faţă de construcţia a şase hidrocentrale pe Nistru.

Manifestaţii, care au venit cu pancarte, au cerut suspendarea contractului care permite Ucrainei să construiască hidrocentrale noi pe cursul superior al Nistrului.

Oamenii au scandat „Nu barajelor de pe Nistru!” şi „Să salvăm Nistrul!”. Astfel, oamenii, prin acţiuni de protest, intenţionează să contribuie la salvarea râului Nistru.

„Vrem ca principiile europene să fie respectate. Vrem ca toţi oamenii să beneficieze de apă potabilă”, a spus un protestatar.

Anterior, mai mulţi experţi au avertizat că sute de mii de cetăţeni moldoveni ar putea rămâne fără apă potabilă din cauza lărgirii Complexul Hidroenergetic de la Dnestrovsk, situat în preajma satului Naslavcea, dar şi pentru că Ucraina vrea să construiască şase hidrocentrale noi pe cursul superior al Nistrului.

Amintim că Jurnal de Chişinău a dezvăluit într-o investigaţie că Ucraina dezvoltă de peste 30 de ani un complex hidroenergetic monstru pe Nistru, sfidând asigurarea cu apă potabilă a R. Moldova. Potentaţii de la Chişinău, momiţi cu energie electrică ieftină, pensiuni de vacanţă, cariere de pietriş şi granit din Ucraina, sunt complicii acestei afaceri dubioase. Guvernul Filat a fost cel care a lipsit, prin decizii secrete, în 2010, Moldova de dreptul de control asupra barajului de la Naslavcea, obiectiv strategic ce garantează accesul la apa din Nistrul superior, de unde vin 70% din apa Nistrului moldovenesc.