Noul roman al lui Val Butnaru, lansat; „Trilogia basarabeană” - un volum despre tragedia prin care au trecut oamenii din Basarabia

Noul roman al lui Val Butnaru, lansat; „Trilogia basarabeană” - un volum despre tragedia prin care au trecut oamenii din Basarabia
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 14.03.2018 20:20
Pentru dramaturgul, publicistul şi jurnalistul Val Butnaru, ziua de ieri a fost una specială. Colegul nostru a trecut prin emoţiile lansării romanului „Trilogia basarabeană” - o operă în trei cărţi, despre realităţile dintre Prut şi Nistru. Şi-a dat întâlnire cu îndrăgiţii cititori la Librăria din Centru, evenimentul fiind moderat de către poetul Emilian Galaicu-Păun.

Tensionat, alert, captivant, cu o bogată paletă de emoţii şi trăiri, „Trilogia basarabeană” este un roman dedicat istoriei şi tragediei prin care au trecut oamenii din Basarabia în ultimii două sute de ani. Deşi are la bază câteva evenimente importante din trecutul ţării noastre, el nu poate fi considerat un document istoric, realitatea fiind succedată de fantastic.

Volumul a aparut la Editura Cartier în colecţia „Cartier popular”, coordonată de Gheorghe Erizanu. Printre rânduri, cititorii vor regăsi puncte esenţiale din istoria basarabeană, care începe cu anexările teritoriale, deportările şi foametea descrise succint, razboiul din Afganistan redat simbolic, revoluţia sângeroasă din 7 aprilie - evenimente expuse, pe alocuri, cu o doză satirică, molipsitoare.

Într-o atmosferă de familie, alaturi de autor au fost prezenţi colegii de breaslă şi prietenii soţilor Butnaru. Val Butnaru, fondatorul Jurnal Trust Media, s-a născut pe 17 aprilie 1955 la Chişinău. De-a lungul carierei sale, a primit nenumărate distincţii. A fost desemnat, de trei ori la rând, unul dintre cei mai buni ziarişti ai anului.

În 2001 i s-a acordat diploma de merit a Uniunii Jurnaliştilor din Moldova şi diploma Clubului Naţional de Presă pentru devotament în serviciul opiniei publice. Şi în calitate de regizor i-au fost conferite numeroase premii şi diplome de laureat. În anul 2000, Preşedintele României Emil Constantinescu îi conferă Ordinul Naţional "Pentru merit" în grad de Comandor.

În 2009, Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu îi oferă Ordinul Republicii, pe care, în 2014 jurnalistul l-a respins în semn de protest, după ce distincţia i-a fost conferită şi oligarhului Vladimir Plahotniuc.

 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI