Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, aproximativ trei mii de tone de produse lactate autohtone şi aproape 700 de kilograme de produse importate au fost retrase de pe piaţă. Pentru ca producătorii să devină mai responsabili, se cere pedepsirea lor cu amenzi consistente, iar activitatea lor - sistată pe o anumită perioadă.

ANSA insistă ca produsele lactate care conţin grăsimi vegetale să fie redenumite. La rândul lor, deputaţii au cerut ca acestea să fie plasate pe rafturi separate în magazine, iar numele producătorilor care încalcă legea să fie făcute publice.

Anterior, Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare a efectuat o expertiză de laborator, la comanda Fundaţiei Est-Europene, şi a depistat că o pătrime din produsele lactate din Republica Moldova conţin grăsimi vegetale. Cercetarea a mai arătat atunci că JLC, unul dintre cei mai mari producători de lactate, este în topul abaterilor la acest capitol. Compania a negat acest fapt. Producătorii şi importatorii găsiţi vinovaţi au fost sancţionaţi cu amenzi de până la 15 mii de lei.