„Decizia vine în conformitate cu reforma din ştiinţă şi, anume, reforma de la Academia de Ştiinţă. Academia de Ştiinţă va deveni o instituţie de interes naţional, care fi partenerul strategic al guvernării”, a declarat Duca după şedinţa Guvernului.   

Precizăm că anul trecut a fost aprobat un proiect care prevede că Academia de Ştiinţe a Moldovei nu mai are dreptul de a gestiona banii alocaţi pentru ştiinţă şi cercetare. Această atribuţie va reveni Agenţiei Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare, o nouă entitate subordonată Guvernului, care urmează să fie responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători, prin concurs, indiferent de apartenenţa instituţională a acestora.

Potrivit proiectului, AŞM va exercita rolul de consultant strategic al Guvernului în domeniile cercetării şi inovări.

Mai mult, Academia urma să rămână fără liceu, universitate şi Grădina Botanică. Liceul AŞM va fi reorganizat într-un liceu republican pentru copii dotaţi şi va fi subordonat Ministerului Educaţiei. Totodată, Universitatea AŞM va fi absorbită de Universitatea de Stat din Moldova, iar Biblioteca „Andrei Lupan” va fi transferată către Biblioteca Naţională, aflată în subordinea Ministerului Culturii.