Vasile Bobeica din Hârtop a fost operat acum doi ani la coloana vertebrală. De atunci nu mai poate câştiga o bucată de pâine. Pensia de invaliditate de gradul mediu nu-i ajunge nici pentru medicamente. Bărbatul spune că nici cei sănătoşi tun nu-şi găsesc loc de muncă, dar mite cei cu handicap locomotor. 

Într-o situaţie similară este şi fratele său, Dumitru, care de zece ani suferă de ateroscleroză. El a fost trecut de la gradul de invaliditate accentuat la mediu şi se întreabă ce fel de reformă este atunci, când un invalid ţine doi pensionari. 

Bărbatul a suferit mai multe intervenţii chirurgicale. Ultima - acum două săptămâni. Dumitru Bobeica spune că astfel de scheme ale guvernării vizează pensionarii, în mod special. 

Şefa Consiliului teritorial Cimişlia pentru determinarea dizabilităţii şi capacităţii de muncă, Galina Barbarov, a refuzat să comenteze afirmaţiile celor trei oameni din Hârtop. Pe de altă parte, şeful Comisiei naţionale de profil, Veaceslav Robu, spune că niciodată nu a avut probleme cu reprezentanţii de la Cimişlia, iar cei care nu sunt de acord cu decizia pot să depună o cerere de recurs pentru a fi reevaluaţi.

În decembrie trecut, Guvernul a aprobat proiectul de lege, prin care 152 de mii de persoane vor beneficia de pensii valorizate. Potrivit proiectului, cei care s-au pensionat în perioada 2012 - 2013 vor primi pensii mai mari, în medie cu 300 de lei. Persoanele care au pensii de dizabilitate vor beneficia de o majorare care va depăşi suma de 280 de lei, lunar.