Economistul Iurie Morcotîlo de la Centrul Expert-Grup spune că în cazul acestei iniţiative există şi riscuri, iar problema lipsei forţei de muncă ar putea rămâne nerezolvată.

„Pe piaţa locală sunt probleme că lumea pleacă peste hotare şi nu există specialişti în Republica Moldova şi unica opţiune este numai să aduci specialişti din extern. Problema migraţiei şi concurenţei din partea migranţilor nu este acută atât timp cât ţara nu este bogată, fiindcă foarte puţini specialişti cu salarii mizere sau cu calificare mică o să vină în Republica Moldova să lucreze la salariile acestea. Probabil pentru un timp oarecare este favorabil să vedem cum va funcţiona mecanismul”, a menţionat expertul economic de la „Expert-Grup” Iurie Morcotîlo.

Iar expertul economic de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” Veaceslav Ioniţă consideră că, prin acest proiect, autorităţile au confirmat încă o dată că avem probleme serioase la capitolul forţă de muncă.

„Mai ţineţi minte povestea: Moldova are forţă de muncă ieftină şi calificată. Deja e oficial. Moldova nu are forţă de muncă şi acum avem o problemă mare. Guvernul vine cu un proiect prin care simplifică procedurile de angajare în câmpul muncii a persoanelor. Deci, dacă omul obţine o viză cu dreptul de muncă şi el este calificat în unul din câteva domenii, atunci îl va putea angaja. Care sunt domeniile? Primii sunt medicii. Practic la noi pleacă toţi din ţară, şi constatăm că dacă eşti medic şi vrei să lucrezi în Moldova, vii fără probleme. Al doilea domeniu şi de fapt eu cred că din cauza aceasta şi a apărut proiectul de lege este automobilistica. Al treilea grup important este cei care vor fi în reparaţia drumurilor”, a spus Ioniţă.

Potrivit comentatorului politic Ion Terguţă, această iniţiativă ar fi în strânsă legătură cu declaraţia ministrului Economiei, Chiril Gaburici, privind oferta unei companii chineze care se ocupă de refacerea infrastructurii.

„S-ar putea ca noi să ne confruntăm acum cu o chestie extrem de interesantă că Republica Moldova nu mai poate lua bani din vest de la UE, pentru că trebuie să îndeplinească nişte condiţii de ordin politic. Deci, acoperind nevoia asta de bani pentru investiţii, în special, infrastructura, acceptă oferta chinezilor care merg oriunde în Europa, nu doar la noi şi sunt gata să investească oricât, dar condiţia lor este să vină cu muncitorii dânşilor şi atunci ne pomenim cu faptul că Republica Moldova sau Guvernul îşi alungă proprii cetăţeni din ţară din cauza sărăciei, dar acceptă să aducă străini ca să muncească în Republica Moldova, din cauza faptului că nu vrea să rezolve nişte probleme de ordin politic”, a afirmat Ion Terguţă.

Iar preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, susţine că guvernarea ar trebui să-i motiveze pe cetăţenii ţării să rămână sau să revină acasă, nu să încerce să rezolve problemele cu ajutorul imigranţilor.

„Această guvernare antidemocratică şi-a demonstrat a câta oară incapacitatea de a gestiona treburile ţării în interesul cetăţeanului. Prin politicele care le-au promovat până acum au făcut ca sute de mii de oameni să plece peste hotare, iar printre ei specialişti de înaltă calificare din diferite domenii: medici, profesori, alte bresle nevoiţi să plece peste hotare pentru a-şi găsi un rost în viaţă. Iată că acum recurg la atragerea în Republica Moldova a specialiştilor din străinătate în timp ce oamenii noştri îşi găsesc cu greu loc prin străinătăţi. Dacă este să aducem în Republica Moldova un specialist, este un procuror general care să se ocupe de cei care au furat miliardele, care au atentat la visteria statului”, a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Autorii proiectului afirmă că acesta va satisface mai rapid nevoile angajatorilor prin simplificarea procedurii de angajare a străinilor calificaţi. „Lista ocupaţiilor prioritare” include 127 cele mai solicitate funcţii pe piaţa muncii din Republica Moldova, care nu au putut fi acoperite timp de o lună. Printre acestea se numără cele de inginer, asistent medical, designer grafic şi multimedia, proiectant de software, precum şi specialist în reţele de calculatoare.