​Pentru munci în condiţii deosebite cetăţenii vor ieşi la pensie mai devreme

​Pentru munci în condiţii deosebite cetăţenii vor ieşi la pensie mai devreme
Sursa: jurnal.md Foto: ipn.md 05.01.2018 16:49
Persoanele care au muncit cel puţin zece ani în condiţii de muncă deosebite vor putea ieşi la pensie cu cinci ani mai devreme decât vârsta standard de pensionare. Cei care au activat 15 ani în condiţii deosebite vor avea dreptul la pensie cu 7 ani şi jumătate mai devreme. Pentru 20 de ani şi mai mult de muncă în condiţii deosebite, persoanele vor ieşi la pensie cu 10 ani mai devreme. Prevederile se conţin în Legea privind modificarea sistemului public de pensie, care a fost publicată în Monitorul Oficial, ediţia din 5 ianuarie.

Lista locurilor de muncă pentru care se acordă pensie pentru limită de vârstă în condiţii avantajoase urmează să fie aprobată de către Guvern. Pe portalul particip.gov.md a fost publicat proiectul hotărârii, care spune că vor avea dreptul de pensionare anticipată cei care muncesc în subterane, la fabricarea cimentului, a sticlei şi a articolelor din sticlă, la prelucrarea metalelor, activităţi cu plumb, în industria electrotehnică, chimică, cei care lucrează sub apă şi tăietorii ţevilor de gaze.

Dreptul se pensionare anticipată este prevăzut şi pentru cei antrenaţi la fabricarea produselor farmaceutice, pentru lăcătuşii care repară materialul rulant al transportului feroviar, pentru personalul medical care activează în laboratoarele şi secţiile de medicină nucleară, radiologică, medicii cabinetelor angiografioe şi Roentgen, sudorii şi electro-sudorii. Lista cuprinde 64 de poziţii, numărul locurilor de muncă în condiţii speciale este estimat la 1684 de unităţi, transmite IPN.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în perioada 2014-2016 pensii în condiţii avantajoase au fost acordate pentru 164 de persoane.

În Republica Moldova vârsta standard de pensionare, conform reformei sistemului de pensii (aplicate din 1 ianuarie 2017) este de 63 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, cu confirmarea unui stagiu de cotizare de 34 de ani. Vârsta de pensionare, care până la reformă era mai mică şi diferită pentru femei şi bărbaţi,  creşte gradual. Pentru bărbaţi creşte cu 4 luni anual şi va ajunge la 65 de ani către  1 ianuarie 2019. Iar pentru femei creşte cu 6 luni anual şi va ajunge la 65 de ani către 1 iulie 2028.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI