Astfel, programările pot fi obţinute prin Ghişeul Consular Online la adresa Econsulat.ro. Totodată, pentru depunerea dosarelor de viză rămâne valabilă programarea prin intermediul portalului Eviza.ro.

Această măsură vine în completarea procesului de reformă şi vine în sprijinul îmbunătăţirii sistemului de programări, afirmă reprezentanţii Ambasadei României la Chişinău, care precizează că programările pentru toate serviciile consulare sunt gratuite. 

Totodată, Ambasada României în Republica Moldova reaminteşte că, începând cu data de 21 ianuarie, a intrat în vigoare legea care introduce mai multe modificări ale procedurii  de înscriere sau transcriere a actelor de stare civilă - certificate de naştere şi de căsătorie.

Astfel, cererea de înscriere/transcriere se poate depune doar personal, de către titular sau părinte (reprezentant legal) în cazul minorilor şi nu prin împuternicit sau mandatar.

De asemenea, solicitanţii de servicii consulare vor putea depune cererea de transcriere/înscriere a certificatelor de naştere şi căsătorie la Oficiile de Stare Civilă din cadrul primăriilor tuturor municipiilor-reşedinţă de judeţ din ţară sau ale sectoarelor Municipiului Bucureşti. Persoanele care au avut Permis de şedere în România, pot solicita transcrierea acestuia în localitatea unde au fost înscrişi ca rezidenţi.

Cetăţenii sunt îndemnaţi să nu solicite serviciile unor persoane sau societăţi de consultanţă care pretind a fi colaboratori ai oficiilor consulare, întrucât puteţi fi victime ale infracţiunii de înşelăciune.