„Cauzele creşterii numărului de cazuri nu sunt pe deplin cunoscute, dar stilul de viaţă modern, expunerea la poluanţi, fie aerieni, fie alimentari, sedentarismul, joacă un rol deosebit de important. În fapt, obezitatea creşte cu peste 30% incidenţa a mai mult de 13 tipuri de cancer”, precizeză medicul nutriţionist de la Bucureşti Florin Ioan Bălănică.

Din păcate, după un diagnostic care duce pacientul într-o stare de nelinişte, îngrijorare şi teamă de imprevizibilul situaţiei, acesta nu ştie încotro să se îndrepte, ce să facă sau recurge la terapii care, uneori, au doar un simplu efect placebo, fără a duce spre o vindecare medicală.

„Pacienţii trebuie să solicite ajutor medical şi să urmeze protocolul terapeutic, urmând şi o alimentaţie echilibrată.  În fapt, cancerul este o patologie complexă, care trebuie abordată de oncolog, chirurg, psiholog şi nutriţionist”, adaugă specialistul.

După tratamentul de specialitate, medicul nutriţionist le recomandă pacienţilor să adopte un stil alimentar echilibrat şi bogat nutritiv, pentru a ajuta organismul să se refacă şi, totodată, să funcţioneze în parametrii optimi.

„La micul dejun, le indic pacienţilor să consume sucuri de legume, hrană vie, care aduce aport de vitamine, minerale şi substanţe antioxidante. Dintre legume, sunt recomandate pentru consum. Broccoli, conopidă, varză, deoarece sunt alimente ce pot combate cancerul prin activare enzimatică. Recomand să fie consumate crude sau foarte puţin preparate, fierte la abur, pentru a nu pierde din proprietăţile lor benefice. Susţin consumul de proteină animală, de preferat carne albă, slabă, în special peşte, care aduce un aport ridicat de acizi graşi omega 3 nesaturaţi, cu importante proprietăţi anticancerigene. Pacienţii pot consuma orice tip de peşte, somon, sardine, hering, sortimentele mai grase”, mai spune specialistul.

Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanţi care protejează celulele. Murele şi căpşunile conţin un acid care protejează organismul împotriva cancerului de sân, arată un studiu recent.  

Cerealele au puterea de a stabiliza nivelul estrogenului din corp, precum şi al insulinei, doi hormoni ce au o strânsă legatură cu declanşarea cancerului.

Cum mâncăm şi cât bem

Carnea roşie se poate mânca, dar cu măsură. Consumată în exces, dublează riscul apariţiei cancerului. Rezumaţi consumul de carne roşie la o felie, o friptură o dată pe săptămână.

Alcoolul creşte semnificativ şansele de apariţie a cancerului. Femeile care consumă trei bauturi alcoolice pe zi, fie bere, vin sau spirtoase, se supun, cu 30% mai mult, riscului de a face cancer.

Cerealele integrale ajută la eliminarea toxinelor din organism. Datorită eficienţei lor în lupta contra cancerului, cerealele sunt plasate la baza piramidei alimentelor sănătoase. Ele pot fi consumat fierte (la aburi), uşor rumenite sau sub formă de pâine.

Fructele sunt o sursă de „apă biologică”, de minerale şi vitamine, de glucide nerafinate, de polifenoli care blochează expansiunea tumorilor. Ele nu conţin lipide, fiind indicate în dislipidemii.

Legumele sunt valoroase pentru conţinutul mare de proteine de calitate. Sunt indicate: soia, deoarece conţine aminoacizi esenţiali într-o concentraţie mai mare decât există în carne, lipide, cu procent mare de acizi graşi nesaturaţi (85%)  mazăre, datorită cantităţii mari de lizină, fasole, deoarece conţine o cantitate apreciabilă de tirozină şi lizină, broccoli, pentru efectul antitumoral, mai ales în zona sânului şi a vezicii urinare, roşiile, care diminuează riscul de cancer, graţie unei substanţe numite licopeină.

Zarzavaturile asigură necesarul de celuloză cu structură fină, având proprietatea de a scădea colesterolul, şi de a acoperi o parte din necesarul de apă, minerale şi vitamine.

Ciupercile sunt recunoscute pentru eficienţa lor în confruntarea cu cancerul, datorită principiului lentinan, care inhibă aromataza, enzima răspunzătoare de proliferarea tumorilor. Pentru a nu distruge principiile valoroase ale ciupercilor, acestea vor fi tratate termic uşor, la cuptor sau grătar, aşezonate cu ulei presat la rece şi condimente.

Pleurotus ostreatus sporesc capacitatea organismului de a sintetiza interferon, care are efect antimicrobian şi de scădere a nivelului de colesterol din sânge. Sunt indicate doar de maxim trei ori pe săptămână, în exces pot deveni dăunătoare.

Ceaiul verde are calităţi antitumorale, depurative, este tonic pentru sistemul nervos. Sunt indicate 2-3 căni de ceai verde, preparat prin infuzie de 8-10 minute, pentru a elibera cât mai mulţi polifenoli.

Ghimbirul vine în ajutorul pacienţilor care fac chimioterapiei prin reducerea senzaţiei de greaţă.

Mierea trebuie să ia urgent locul zahărului, deoarece are componente valoroase, minerale, enzime, acizi organici, are proprietăţi antiseptice şi cicatrizante, este uşor asimilată şi reface rapid necesarul energetic al organismului.

Peştele face parte din dieta cardiacilor şi a suferinzilor de cancer, graţie grăsimilor polinesaturate.

Lactatele fermentate sunt o sursă suficient de sigura şi naturală de floră lactobacilară. Pentru prevenţia şi terapia cancerului suntem sfătuiţi să alegem numai lactatele fermentate, tocmai pentru că au flora lactobacilară necesară revitalizării florei saprofite intestinale, dar şi pentru că au puţine lipide.

Fibrele ajută la eliminarea din organism a metalelor grele – plumb, arsenic, mercur, care măresc riscul de cancer. 100 g de tărâţe conţin 48 g de fibre, în timp ce necesarul zilnic de fibre este între 30 g şi 40 g.

Strugurii roşii conţin resveratrol, substanţa care este extrasă şi folosită ca supliment nutritiv antitumoral.

Apa este esenţială pentru a spori eficienţa sistemului imun şi absorbţia principiilor nutritive valoroase. Apa este un bun laxativ, participă la termoreglare, previne glaucomul, dar mai ales asigură necesarul de oxigen la nivel celular.