Oficiul de Sănătate din localitatea Socola, raionul Şoldăneşti, seamănă mai curând cu un muzeu al satului, rămas nereparat din secolul trecut. La clădirea văruită cu geamuri şi uşi vechi se adaugă fisurile din acoperiş şi găurile din pardoseală, pe unde uneori îşi fac loc târâtoarele.

„Lasă-i să schimbe ferestrele, uşile, podeaua că e crăpată şi ies şerpi pe de sub podea că aici este o şerpoaică cred că, fiindcă în fiecare an fată şi ei ies mai mititei, chiar cu vreo patru săptămâni în urmă mi s-a încolăcit unul de picior, mi s-a băgat în papucul meu şi când am dat să mă încalţ, el mi s-a încolăcit de picior şi o mamă cu copil poate să fie şi martor, când eu mă luptam cu şarpele acesta el s-a încolăcit, eu nu-l puteam trage de pe picior, eu l-am apucat de la mijloc şi îl învârteam şi strigam şi ieşeam în drum cu dânsul”, a spus Larisa Tomenco, asistentă medicală, oficiul medical satul Socola, Şoldăneşti.

Asistenta medicală recunoaşte că nu scapă bine de reptile şi trebuie să înfrunte o altă provocare - ploile care inundă clădirea din cauza acoperişului deteriorat. Imobilul nu a mai fost reparat din anii 60 ai secolului trecut, atunci când a fost construit, iar problema este una atât de veche încât a devenit o normalitate.

„Condiţiile sunt bunişoare, atâta că atunci când plouă curge podul, trebuie să urcăm în pod să punem lighene, cratiţe ca să oprească ploaia. Trebuie să reparăm, eu lucrez din 74 şi de atunci curge acoperişul şi de atunci reparăm, punem cu puterile noastre, o reparaţie capitală n-a fost niciodată”, a mai adăugat Larisa Tomenco.

Renovarea clădirii ar necesita cheltuieli de sute de mii de lei, bani pe care şefa Centrului de Sănătate din Vadul-Raşcov, în subordinea căruia se află cabinetul medical din Socola, speră să-i obţină de la autorităţile raionale.

„Am înţeles că pe la anul viitor este în perspectivă să se acorde atenţie oficiilor de sănătate, oficiilor medicilor de familie şi atunci da, este documentaţia, dar mai vedem, rămâne pentru anul viitor”, a declarat Veronica Guţan, şefa Centrului de Sănătate din comuna Vadul Raşcov.

Planurile conducerii raionului Şoldăneşti sunt însă altele.

„Poate se merită să ne gândim să amplasăm oficiul de sănătate într-un alt sediu, şi aceasta fiind clădirea primăriei, ori a cui e ea, să ne gândim ce facem cu dânsa astăzi fiecare trebuie să băgăm mâna în buzunar să vedem avem noi surse să realizăm toate mofturile şi toate dorinţele noastre, ori nu avem”, a spus Svetlana Rotund, preşedinta raionului Şoldăneşti.

Potrivit estimărilor făcute de autorităţile raionale, reparaţia Oficiului de Sănătate din Socola ar necesita cheltuie de un milion de lei.