Miliardele nevăzute: Câţi bani publici au primit spitalele din Moldova în ultimii 10 ani

Miliardele nevăzute: Câţi bani publici au primit spitalele din Moldova în ultimii 10 ani
Sursa: www.e-sanatate.md Foto: poză simbol 08.08.2017 09:34
În ultimii 10 ani spitalele din Moldova au beneficiat de cel puţin 20 de miliarde de lei, din bani asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală. Pentru comparaţie, acesta este volumul unui buget întreg al Republicii Moldova pentru anul 2014, de exemplu, potrivit Sănătate INFO.

La aceste venituri, se adaugă cele din servicii contra plată, dar şi din proiectele de asistenţă oficială pentru dezvoltare care au ajuns, pe parcursul anilor, la valori de milioane de dolari. Chiar dacă volumul de bani alocat spitalelor este în creştere, nivelul de transparenţă a utilizării banilor publici rămâne scăzut.

Deşi instituţiile sunt obligate, prin lege, să raporteze autorităţilor numeroase date financiare, acestea nu ajung să fie făcute publice, rămânând în sertarele instituţiilor de stat.

În primul an de la implementarea Legii asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, spitalelor le-au revenit cel mai auster buget – doar 550 de milioane de lei. De atunci însă sumele alocate spitalelor au crescut constant.

În 2005 se alocau în acest scop 631 de milioane de lei, în 2007 aproape 1 miliard, iar din anul 2008 cifra a trecut de 1 miliard de lei, ajungând în anul 2016 la 2,8 miliarde de lei.


Continuarea investigaţiei pe Sănătate INFO.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI