Este vorba despre o placă de parchet, pe partea interioară a căreia era scris următorul mesaj: „1949, 28 iulie. Eu, Popa Nichifor, ce am fost judecat pentru politică pe 10 ani şi am pus aici parchetul”.

Deşi la nivel oficial era impusă grafia chirilică, acest mesaj este scris cu grafie latină, fiind ascuns sub parchet pentru a nu fi depistat la acel moment. Exponatul a fost descoperit în 2015, în timpul reparaţiei sediului MAI. 

În urma unor ceretări a arhivelor MAI, Serviciului de Arhivă de Stat şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate, s-a stabilit că împreună cu Popa Nichifor Ştefan au mai fost condamnate alte patru persoane pentru acţiuni contra regimului sovietic pe un termen de 10 ani, cu confiscarea averii.

O parte din ele, şi-au executat pedeapsa în ţară, alături de prizonierii de război, altele fiind exilate în Siberia, cu interdicţia de a se întoarce la baştină încă 5 ani după ispăşirea pedepsei.

Exponatul urmează a fi expus în sala cu referire la deportări şi represiuni politice, la care vor avea acces toate categoriile de vizitatori ai Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.