Cazul s-a întâmplat anul trecut, pe 17 mai, când cei patru agenţi de pază s-au deplasat la semnalul de alarmă declanşat la o parcare din preajma hotelului Naţional, de pe bulevardul Ştefan cel Mare din capitală. Acolo, gardienii l-au snopit în bătăi pe un şofer care şi-ar fi parcat automobilul fără a achita taxa de parcare.

Agenţii de pază i-au aplicat bărbatului spray lacrimogen şi l-au bătut cu picioarele şi bastoanele. În rezultatul acţiunilor violente ale agenţilor, victima s-a ales cu traumă cranio-cerebrală închisă, fracturi ale coastelor şi ale oaselor nazale, metacarpiene, excoriaţii la nivelul braţului drept, precum şi alte traumatisme.

Potrivit procurorilor, victima nu opunea rezistenţă şi nu comitea acţiuni ilegale la momentul reţinerii, astfel aplicarea violenţei de către cei de la Bercut fiind ilegală.

La ora actuală, Procuratura a finalizat urmărirea penală şi a expediat dosarul în instanţa de judecată, iar dacă gardienii vor fi recunoscuţi vinovaţi, aceştia riscă până la 8 ani închisoare. Inculpaţii vor compărea pe banca acuzaţilor pentru „rele tratamente şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale a unei persoane”.

Amintim că, acum doi ani, un alt agent de pază din cadrul aceleiaşi organizaţii de pază a fost condamnat pentru acţiuni similare la 5 ani închisoare, cu executare, pentru comiterea torturii şi vătămare intenţionată gravă a integrităţii corporale a unui tânăr care spărsese un geam într-o sală de jocuri de noroc. De asemenea, agentul a fost privat de dreptul de a exercita funcţii sau activităţi ce ţin de pază timp de 4 ani.