În urma solicitărilor celor circa 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menţionând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română.

Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoarea naţională „Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră”. Cu toate acestea, sărbătoarea continuă să rămână cunoscută ca Zi a Limbii Române, rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova fiind consfinţit şi în Declaraţia de independenţă adoptată la 27 august 1991.

Sărbătoarea de astăzi va fi marcată la Chişinău prin depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor, începând cu ora 10:00.

La ora 12:00, în Gradina Publică vor fi anunţate rezultatele concursului „Dictare pentru fiecare”. În acelaşi timp, cu începere de la ora 11:00, în incinta Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Moldova va fi organizată o dezbatere publică la tema „Limba română vorbită azi”.

La ora 12:30 va avea loc dezvelirea plăcii memoriale Leonida Lari, pe faţada blocului de locuinţe din str. Nicolae Iorga, 7.

Iar deseară, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va avea loc un concert dedicat Zilei Limbii Române. Pe scena din centrul capitalei vor evolua Orchestra municipală de muzică populară a fraţilor Advahov, orchestra simfonică condusă de Dumitru Cârciumaru şi Alex Calancea Band. Solişti: Mariana Bulicanu, Ionel Manciu, Dumitru Mâţu, Miriam Eshan, Cristina Pintilie, Vasile Iovu, Tania Cerga, Andrei Glavan, Viola, Natalia Barbu, Guz, Rupt, Catharsis, Lidia Botezatu şi Radu Dolgan, Ricu Vodă, Lavinia Rusu, Plăieşii, Zinaida Julea, Igor Cuciuc, Igor Rusu, Alternosfera ş.a.