Acum, scrie publicaţia „Ziarul de Gardă, localul aparţine companiei „Regata Imobiliare” SRL, care este şi proprietara a două terenuri pe care urmează să fie construit primul magazin „Kaufland” din Moldova. Mai mult. Consilierul municipal Ilian Caşu afirmă că la pachet s-ar fi vândut şi Palatul de Cultură al Sindicatelor, despre care presa a scris că i-ar aparţine lui Ilan Şor. „Kaufland” neagă legătura cu aceste entităţi. 

 „Ziarul de Gardă” face referire la acte de la „Cadastru”. Tranzacţia a avut loc pe 27 iunie, la doar două săptămâni după ce Curtea Supremă de Justiţie a trimis la rejudecare dosarul prin care compania controlată de Vladimir Plahotniuc, „Finpar Invest”, cerea permisiunea de a construi un hotel în Grădina Publică „Ştefan Cel Mare şi Sfânt”. Publicaţia notează că „Regata Imobiliare” SRL, noua proprietară a cafenelei „Guguţă”, are ca unic asociat firma „Biotehnos” SRL, fondată de Ceslav Ciuhrii.

Ambele companii au aceeaşi adresă juridică – Lăpuşneanu 10. Prin tranzacţia din iunie „Regata Imobiliare” a cumpărat de la „Finpar Invest” doar cele patru clădiri ale fostei cafenele. Terenul de 22 de ari, pe care sunt amplasate acestea, aparţine în continuare Primăriei capitalei, dar este dat în arendă către „Finpar Invest” până în anul 2039. Din ianuarie 2017, lotul se află sub sechestru şi nu poate fi înstrăinat sau schimbat de titularul dreptului de arendă. Noua proprietară a localului din centrul Chişinăului deţine şi două terenuri de peste un hectar fiecare, situate pe bulevardul Mircea cel Bătrân, pe care ar urma să fie construit primul magazin „Kaufland” din Republica Moldova. În mai, „Regata Imobiliare” SRL ar fi semnat în acest sens un precontract cu „Kaufland” SRL. Pe lângă „Biotehnos” SRL, Ceslav Ciuhrii este fondator şi la “Entofarm” SRL şi administrator la “Insect-Farm” SRL, cu activităţi în domeniul farmaceutic şi cosmetic. 

Consilierul municipal Ilian Caşu spune însă că ar fi fost tranzacţionat şi Palatul de Cultură al Sindicatelor. 

Solicitat să comenteze această tranzacţie, activistul civic Vitalie Sprînceană, care a monitorizat procesul dintre "Finpar Invest" şi autorităţile municipale, prin care se cerea permisiunea de a construi un hotel, spune că încă nu sunt clare consecinţele acestei înţelegeri şi că sunt mai multe zvonuri ce urmează să fie verificate. Ar exista însă şi beneficii în acest caz, adaugă Sprînceană.

Pe de altă parte, analistul Alexei Tulbure susţine că ideea de a ridica un hotel în parc nu a fost abandonată. 

Am telefonat la secretariatul "Finpar Invest" SRL pentru a întreba de ce firma a hotărât să vândă cafeneaua, luând în considerare intenţia de a ridica un hotel cu 13 etaje în parc, chiar lângă Parlament. Ne-a răspuns o femeie care după ce a auzit întrebarea şi după ce i-am solicitat un număr de contact al directorului, a întrerupt convorbirea. A doua oară, doar a ridicat receptorul şi a închis, iar ulterior nu a mai răspuns.

Cât priveşte compania "Regata Imobiliare" SRL din Moldova, aceasta nu are un site pe care să găsim un număr de contact. Totuşi, la "Cadastru" este indicată adresa juridică a companiei - strada Alexandru Lăpuşneanu 10. Am mers acolo şi am găsit o clădire cu două niveluri, dintre care unul este avariat.

Şeful PD, Vladimir Plahotniuc, nu ne-a răspuns la telefon. Totodată, am expediat o solicitare către reprezentanţii companiei "Kaufland", care ne-au spus că nu au achiziţionat aceste imobile.

Imobilul în care s-a aflat cafeneaua "Guguţă" are o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi. Întreprinderea de alimentaţie publică a aparţinut în proporţie de 82 la sută Consiliului Municipal Chişinău. În urma unei succesiuni de tranzacţii dubioase, în 2009, localul a intrat în posesia firmei "Finpar Invest". Consiliul Municipal Chişinău a încercat să-şi reîntoarcă proprietatea şi a cerut instanţei de judecată anularea contractelor de vânzare-cumpărare. Dosarul nu are deocamdată o finalitate.