Patru persoane, printre care şi o angajată a ministerului Educaţiei, reţinute după mai multe percheziţii; Sunt învinuite de corupere

Patru persoane, printre care şi o angajată a ministerului Educaţiei, reţinute după mai multe percheziţii; Sunt învinuite de corupere
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 21.08.2017 16:04
Patru persoane, printre care o angajată a ministerului Educaţiei, au fost reţinute astăzi. Acestea sunt cercetate pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Toate patru persoane au fost reţinute pentru 72 de ore şi sunt deţinute în izolatorul CNA.  

Potrivit unui comunicat, persoanele reţinute cereau bani pentru urgentarea perfectării diplomelor de studii din Republica Moldova, precum şi din străinătate, confirmării autenticităţii şi apostilării acestora.

„Este vorba despre un grup de persoane, care ar fi acţionat în complicitate,  din care fac parte funcţionari ai Ministerelor Justiţiei, Educaţiei, Culturii şi Cercetării, notari publici şi reprezentanţi ai unor birouri de traduceri. Intermediarii racolau persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii şi le propuneau grăbirea procedurii, care, legal durează până la 30 de zile. Pentru serviciile lor, care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, ei pretindeau câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse pentru întregul set de acte variau între 250 de euro şi 1500 de euro”, se mai menţionează în comunicat.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat 17 percheziţii la domiciliile, birourile şi automobilele celor vizaţi, de unde au ridicat procuri, pe numele unor terţe persoane, purtătoare de informaţii, telefoane etc. Acţiuni de urmărire penală au avut loc în două birouri ale Ministerului Educaţiei, în birourile a doi angajaţi ai Ministerului Justiţiei, la doi notari publici şi la un birou de traduceri din Chişinău.

Legislaţia în vigoare prevede pedepse de până la 10 ani de puşcărie pentru comiterea unor asemenea infracţiuni.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI