În legătură cu această situaţie, Jurnal TV a emis o declaraţie, semnată de către directorul postului de televiziune, Val Butnaru. Prin acest document, care va fi expediat partenerilor de dezvoltare, este tras un semnal de alarmă.

Vedeţi mai jos declaraţia integrală:

Stimaţi parteneri de dezvoltare,

Postul de televiziune Jurnal TV trage un nou semnal de alarmă în contextul evenimentelor care au avut loc în cadrul autorităţii de reglementare din audiovizual – Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

De fapt, această instituţie a fost deconspirată şi mai înainte ca fiind ostilă postului nostru, inclusiv că dă dovadă de aservire totală clicii de la putere, acţionând contra libertăţii de exprimare şi tolerând actele de dezinformare şi manipulare emanate de la mai multe posturi de televiziuni care aparţin partidelor de la guvernare.

Cel mai recent eveniment s-a consumat la data de 21 iulie 2017, când, în cadrul şedinţei publice a CCA urma să fie examinată sesizarea depusă de Andrei Năstase asupra unor ştiri difuzate pe 25 mai 2017, cu titlul „Andrei Năstase se retrage din politică. A minţit când a spus că nu a promovat uninominalul”, la posturile de televiziune Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publica TV, ce aparţin controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc, şi care aveau un caracter denigrator şi dezinformator.

Direcţia monitorizare din cadrul CCA a verificat acele reportaje şi a constatat că ele contravin legislaţiei audiovizuale: prevederilor art. 7 alin. (4), lit. a), b) şi c) din Codul Audiovizualului - pentru a asigura în cadrul emisiunilor informative ale radiodifuzorilor respectarea principiilor echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii, aceştia vor plasa fiecare ştire astfel încât informaţia care compune ştirea să fie veridică şi să nu fie deformat sensul realităţii prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri, în cazul subiectelor ce vizează situaţii de conflict, să se respecte principiul de informare din mai multe surse; prevederilor art. 10 alin. (1) şi alin. (5) din Codul Audiovizualului - în Republica Moldova, dreptul la informare completă, obiectivă şi veridică, dreptul la libera exprimare a opiniilor şi dreptul la libera comunicare a informaţiilor prin intermediul mijloacelor de radiodifuziune şi televiziune sunt garantate de lege. Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure obiectivitatea informării consumatorului de programe, favorizând libera formare a opiniilor.

Pentru aceste abateri, posturile de televiziune menţionate urmau să fie sancţionate, aşa cum a declarat şi unul dintre membrii CCA, Olga Guţuţui. În mod surprinzător, însă, preşedintele CCA, Dragoş Vicol, a intervenit cu un discurs, în cadrul căruia s-a axat pe neregulile comise de posturile menţionate, însă a adăugat că, după difuzarea acelui reportaj dezinformator, şi Jurnal TV a realizat o ştire, în care s-a referit la falsul tirajat de acele posturi de televiziune, şi că şi Jurnal TV urmează să fie sancţionat pentru faptul că a efectuat o justiţie televizată, fără a aştepta concluzia CCA asupra acelui reportaj.

Totodată, Dragoş Vicol le-a indicat colegilor săi că nu trebuie să aplice acum o sancţiune posturilor de televiziune deconspirate ca practicând manipularea, ci urmează să includă în această listă şi Jurnal TV, amânând examinarea chestiunii pentru o altă dată.

Constatăm că suntem în faţa unui act cras de cenzurare a postului nostru de televiziune, de încercare a autorităţii de reglementare în audiovizual de a sancţiona Jurnal TV, de rând cu posturile aservite guvernării, care sunt vinovate de manipularea opiniei publice şi de denaturarea adevărului, pentru a ne discredita imaginea şi a ne obliga să plătim amenzi usturătoare.

Alertăm instituţiile internaţionale şi reprezentanţele diplomatice asupra instituirii unui regim de limitare a libertăţii de exprimare, după exemplul indicat mai sus, când noi am deconspirat reportajul manipulator, însă CCA în loc să sancţioneze posturile de televiziune date pentru acea abatere gravă, vor să ne sancţioneze şi pe noi pentru punerea pe post a informaţiilor veridice despre tentativele mişeleşti ale guvernării de a-l discredita pe Andrei Năstase.

Vedem că CCA derapează grav de la obligaţiile sale legale şi intră în cohorta instituţiilor de stat controlate total de clanul oligarhico-mafiot, dând dovadă de o aservire totală, sancţionând Jurnal TV pentru punerea pe post a informaţiilor veridice, ceea ce constituie un atac direct asupra libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei!    

Cerem implicare în monitorizarea situaţiei descrise şi adoptarea rezoluţiilor corespunzătoare de sistare a atacurilor asupra presei libere, precum şi punerea presiunii pe autorităţile naţionale pentru a înceta comiterea ilegalităţilor flagrante asupra libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei.
 
Cu respect,                                                                            

Val Butnaru, director Jurnal Trust Media