„De aceea că nu sunteţi cinstiţi”, îmi reproşează o femeie dintr-un grup când o întreb de ce nu vor să vorbească pentru presă. În sfârşit, o altă femeie se opreşte şi îmi explică: „E un haos acolo, o bătaie de joc! I-au adus cu autocarele din diferite raioane, dar oamenii nu au ştiut la ce vin, de aceea pleacă. Un grup din Transnistria, am văzut cu ochii mei, s-a oprit ca să le ceară organizatorilor banii promişi, câte 200 de lei, altfel nu mai merg la miting”, îmi spune Ioana Tricolici din s. Coşerniţa, r. Criuleni.

Zeci, sute de oameni, pleacă în continuare din faţa clădirii parlamentului. Un bărbat cu o pancartă în mână tot încearcă să le strige din urmă celor care trec pe lângă el: „Unire, moldoveni!”. Alături de el, o femeie care strigă în gura mare lozinci împotriva votului mixt le strigă şi ea unora din urmă: „Veniţi înapoi să terminăm odată cu guvernarea asta criminală, suntem cu toţi creştini!”. Tot ea îmi explică: „Nu înţeleg care anume dintre protestatari pleacă, dar ce am văzut e că au fost aduşi cu autocarele, acestea sunt în jurul ASEM-ului. I-au adus în grupuri în faţa Parlamentului. Nu am auzit ce strigau ei. Eu vreau să ne unim. Aici sunt oamenii împotriva votului mixt, acolo sunt cei plătiţi care i-au adus cu autocarele, cred că ei pleacă. Sunt nişte oameni sărmani, mulţi bătrâni care nu au habar ce se întâmplă. Uitaţi-vă, omul cela se înţelege cu poliţiştii ca să-i lase pe ei să meargă în faţă, nouă nu ne dau voie. Noi suntem împotriva acestei guvernări nocturne, care ne-a furat miliardul. Ei pun în discuţie votul mixt, dar nu problema primordială, să întoarcă miliardul înapoi. Suntem sărăciţi, salarii mici, medicina e la pământ. Copiii fug din ţară”, îmi spune Victoria Cibotari.

Sandu încearcă să pătrundă printre poliţişti

În faţa Parlamentului, lumea e împărţită de câteva coloane de poliţişti în două tabere. Pe pragul legislativului, un grup de oameni strigă pentru votul mixt pe fundalul unui ecran mare, care transmite în direct şedinţa parlamentului. Strigă şi vorbesc şi în rusă, poartă pancarte la fel. „Moldova! Moldova!”, lozinca obişnuită a socialiştilor, preluată acum de aderenţii votului mixt, o astupă pe cea a contramanifestanţilor împinşi pe carosabil.

Cei din urmă nu sunt lăsaţi de forţele de ordine să pătrundă pe scările legislativului, de unde se propagă vociferările celor de la microfon, acoperind protestatarii. Din mulţimea de manifestanţi antidemocraţi se rupe un grup care încearcă să se apropie de clădirea mult protejată. Îi observ în fruntea lor pe Maia Sandu şi Andrei Năstase. Curajoasă, Sandu încearcă, la un moment dat, să pătrundă printre poliţişti. Aceştia, în uniforme negre şi în civil, o bruschează şi o împing departe de ei. Se încinge o scurtă luptă între câţiva oameni care o protejează şi poliţişti.

 

Câţiva bărbaţi îl târâie pe Dumitru Ciubaşenko

Câteva bătrâne strigă disperate către cei în uniforme, toţi cu feţe de copii: „Trădătorilor, să vă fie ruşine şi frică de ce apăraţi astăzi! Şi voi şi copiii voştri veţi trăi într-un stat capturat şi sărac!”. Aceştia tac, cu mâinile încolăcite strâns. Din mulţimea protejată de poliţişti, câţiva bărbaţi îl târâie pe Dumitru Ciubaşenko, palid şi aproape inconştient.

În urma lor, un tânăr îl loveşte cu piciorul în spate, în coloana vertebrală. Îl mai loveşte o dată şi apoi încearcă să pătrundă înapoi. Poliţiştii nu vor să-l lase, iar el încearcă să-i convingă că este dintre cei pe care poliţia îi apără. Îl filmez strigând la el de ce trage în om, acesta însă este lăsat de poliţişti să meargă de unde a venit.

În faţa Parlamentului, se anunţă la microfon că legislativul a votat proiectul de lege. Unii aplaudă zgomotos, alţii strigă răguşiţi: „Jos Plahotniuc! Jos Dodon!”. E târziu deja să mai strige, nu mai au şansa nici să spargă coloana forţelor de ordine bine echipate, unii cu bastoanele în acţiune, nici să stopeze votarea proiectului scandalos. Lumea se retrage din nou pe carosabil. La un moment dat, cei care protestează împotriva votului mult disputat încep să râdă şi să aplaude şi ei zgomotos. Cineva îmi sugerează să fac o poză, undeva peste brazi, sus de tot. Pe clădirea Parlamentului stă o pancartă proaspăt atârnată pe care scrie: „Nu sistemului mixt!”. Cei adunaţi să susţină acest sistem se împrăştie, iar cei împotriva lui continuă să protesteze.

Joi dimineaţă, 20 iulie 2017, 74 de deputaţi din Parlamentul R. Moldova au adoptat legea privind votul mixt. Deputaţii PCRM, PLDM şi PL nu au susţinut acest proiect. La patru ore de la adoptarea legii cu pricina, şeful statului, Igor Dodon, a promulgat-o.