Aşa-zişii susţinători ai votului mixt s-au adunat în faţa Parlamentului pe ritmuri de muzică de petrecere şi nu doar.

Iar ca să reziste caniculei, participanţilor la manifestaţie le-a fost adusă apă, la fel, în mod organizat.

În faţa sediului legislativului oamenii au fost aduşi din toate colţurile ţării. Ce-i drept, mulţi s-au cam încurcat în proiectele care urmau să fie votate.

Unii ştiau că proiectul privind sistemul mixt este cel inclus pe ordinea de zi a parlamentarilor, însă nu au putut spune ce prevede acesta.

Alţii s-au adunat însă în faţa legislativului pentru cu totul alte scopuri.

În faţa oamenilor adunaţi să scandeze pentru sistemul mixt de vot au ieşit deputaţi PD, care au ţinut discursuri înflăcărate.

La redacţia Jurnal TV au parvenit numeroase apeluri telefonice în care zeci de oameni au spus că astăzi majoritatea instituţiilor de stat au fost închise, iar angajaţii - obligaţi să meargă la manifestaţie.

Un alt bărbat ne-a spus că în satul Grozeşti, raionul Nisporeni, mai mult microbuze aveau să transporte organizat cetăţeni spre capitală.

Şi angajaţii Termoelectrica ar fi fost ameninţaţi că îşi vor pierde locurile de muncă dacă nu vin la mitingul pro-votul mixt.

Solicitat să comenteze acest subiect, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a răspuns că „dacă sunt încălcări de genul acesta, să se adreseze instituţiilor care se ocupă de investigaţii de acest gen”.

După ce au stat în faţa Parlamentului, aşa-zişii manifestanţi şi-au aruncat în iarbă pancartele şi au mers spre casele lor, la fel, în mod organizat.

Menţionăm că, ieri, aşa-zişii protestatari şi-au instalat un gard în faţa Parlamentului pregătindu-se de manifestaţie. Potrivit serviciului de presă al Parlamentului, Asociaţia „Credinţă Patriei” este cea care a obţinut brusc autorizaţie pentru a desfăşura un miting în faţa legislativului. Preşedinte al acestei asociaţii obşteşti este Ghenadie Cosovan, care, potrivit liderilor de opinie, este apropiat al Partidului Democrat. Şi deşi, oficial, protestul s-a desfăşurat pentru „promovarea faptelor eroice ale persoanelor căzute în conflictul de pe Nistru”, ajuns în faţa legislativului, Cosovan a schimbat macazul.

Contactat de Jurnal TV, Ghenadie Cosovan a explicat legătura dintre promovarea faptelor eroice ale veteranilor şi susţinerea sistemului mixt prin faptul că ar fi depus cererea privind organizarea manifestaţiei cu mult timp în urmă. Ulterior, însă, ar fi primit informaţii că centrul capitalei urmează să fie vandalizat, aşa că ar fi apelat la veterani să apere oraşul.