„E perioada BAC-ului şi aşa cum ne-a obişnuit, Parlamentul îşi aminteşte brusc de educaţie. Peste noapte îi apucă grijă de nivelul de cunoştinţă a elevilor din Republica Moldova”, spune liderul PAS, Maia Sandu.

Declaraţia Maiei Sandu vine după ce în ultima perioadă se discută tot mai intens despre desfăşurarea sesiunii de BAC din acest an, dar şi în contextul propunerii unor deputaţi de a renunţa în genere la acest tip de evaluare a cunoştinţelor.

„Cerem partidelor politice să se abţină de la speculaţiile pe seama examenului de Bac. Discuţiile privind calitatea testelor sunt binevenite, dar ele trebuie să fie discutate de persoane din domeniu. Orice intervenţie şi acaparare a capitalului politic de către partidele în special PD şi PSRM nu face decât să pună în pericol buna desfăşurare a examenului”, a declarat Maia Sandu.

„Constatăm cu regret intervenţia brutală a alianţei de Guvernare, adică a Partidului Democrat şi a Partidului Socialiştilor în sesiunea de BAC de anul acesta. Iată că ceea ce nu a îndrăznit să facă conducerea precedentă a ministerului Educaţiei, îşi permite actuala conducere interimară desemnată de PD”, a spus Igor Grosu, secretar general PAS.

„Noi avem nişte propuneri concrete pentru aceşti parlamentari: să înceteze să fure şi să înceteze să permită altora să fure, iar banii să ajungă în Educaţie, să adopte o lege a salarizării pedagogilor astfel încât salariul să ajungă la cel puţin 80 de procente din salariul unui deputat”, a spus Maia Sandu.

Membrii PAS au criticat şi modificările propuse de Guvern. Maia Sandu spune că unele agenţii din domeniu au misiuni diferite şi nicidecum nu pot fi comasate.

„În rezultatul mult-lăudatei reforme a administraţiei publice locale aflăm că guvernul a decis să pună într-o oală toate instituţiile educaţionale. A decis să facă talmeş-balmeş din toate, cadrul instituţional dedicat, destinat asigurării în educaţie. Ce are agenţia pentru curriculum şi evaluare destinată învăţământului general cu Agenţia Naţională pentru Asigurarea Calităţii în învăţământul profesional? Bănuiala noastră este că această comasare se face din alte motive, ca să scape de oamenii incomozi, de cei aleşi atunci când Partidul Democrat nu controla sistemul educaţional. PD are nevoie de oameni de tipul doamnei Pogolşa”, a declarat Maia Sandu.

Reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate au mai acuzat guvernarea că ar avea interese meschine şi că ar vrea să scape de oamenii incomozi din sistem.

„Conform estimărilor noastre, cele mai modeste sume ale mitei şi ale plăţilor care erau făcute într-o singură sesiune ajungea lejer la 14 milioane de lei. Cei care au creat asemenea scheme probabil tânjesc după acele fluxuri financiare”, a spus Igor Grosu.

Purtătorul de cuvânt al PD şi cel al PSRM nu au răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile. Nu am reuşim să obţinem o reacţie nici din partea Ministerului Educaţiei.