Republica Moldova participă la programe de granturi din partea Fondului Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei şi Malariei din anul 2003. Potrivit directoarei Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate, Stela Bivol, mecanismul de gestionare a banilor şi implementare a reformelor în domeniul sănătăţii era cât se poate de simplu. La proces participau două structuri: una guvernamentală, Unitatea de Coordonare a Programului Naţional HIV/SIDA, şi alta nonguvernamentală. În acest an, însă, la şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare, s-a decis excluderea entităţii neguvernamentale din procesul decizional.

Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate califică decizia drept una ieşită din comun.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii spune că, de fapt, reprezentanţii Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate au refuzat să reducă din cheltuielile pentru administrarea grantului.

„Nemulţumirile Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate au apărut după ce Fondul Global a decis să ofere pentru anii 2018-2020 un buget mai mic pentru combaterea HIV/SIDA. Ca urmare, Unitatea de Coordonare a Programului Naţional HIV/SIDA a propus reducerea cheltuielilor pentru administrarea grantului HIV/SIDA (salarii, chirie, cheltuieli de întreţinere), pentru a asigura beneficiarilor volumul necesar de servicii. Astfel, în timp ce Unitatea de Coordonare a Programului Naţional HIV/SIDA a revizuit aceste costuri, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate a refuzat să o facă”, se menţionează în răspunsul oferit postului nostru de televiziune de consiliera ministrului Sănătăţii Maria Dimineţ.
Reprezentanţii Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate resping însă aceste acuzaţii.

În comunicatul primit de la Ministerul Sănătăţii se mai arată că la şedinţa în care Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate a fost exclus din procesul decizional nu au fost încălcate procedurile, iar hotărârea nu este nicidecum una politică, întrucât din componenţa Consiliului Naţional de Coordonare fac parte organizaţii internaţionale, guvernamentale şi neguvernamentale.