Şefii de la Educaţie vor prezenta raport în Parlament după ce au fost semnalate mai multe deficienţe în legătură cu testele la Bacalaureat.

„Sunt trei comisii: una care pregăteşte testele de BAC, alta le examinează, iar a treia examinează contestaţiile. Sunt aceleaşi persoane în aceste comisii ceea ce e deja grav. De asemenea, mediul academic a constatat că aceste teste, în special cele de la fizică, nu corespund abordărilor ştiinţifice. La matematică şi fizică sunt teste care nu fac parte din curricula liceală. Totodată, grila de evaluare conform căreia copii noştri primesc notele la BAC este cu totul deplasată”, a menţionat deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea.

Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a încercat să dea vina pe profesori. „Este o chestiune foarte sensibilă pentrul RM. Deja al câtâlea an practic 50% din copii nu susţint BAC-ul şi sunt trimişi la plimbare. Atunci ce fac pedagogii, dacă în urma anului de învăţământ copii nu reuşesc. Este o idee bună ca noi să avem aceste audieri”, a spus Diacov.

„Îmi pare deplasată remarca domnului Diacov de a găsi profesorii ţapi ispăşitori. Ei lucrează aşa cum îi plătim noi. Calitatea testelor de la an la an e proastă. De ce alolingvii la limba română nici nu ştiu ce subiecte au avut, dar au avut note pozitive”, a intervenit deputatul PLDM, Maria Ciobanu.

„Din momentul în care a fost introdus BAC-ul avem probleme. Noi trebuie să revizuim acest moment în genere. Noi pregătim toţi elevii care învaţă 12 clase în licee pentru a deveni savanţi? Nu. Cu ce scop discutăm despre acest BAC şi cheltuitm bani. De anulat BAC-ul şi de trecut doar la examenele în instituţiile superiorare şi profesionale”, a spus şi comunistul Vladimir Voronin.

„În ultimii trei ani, rata de susţinere la BAC trece de 80%, dar există situaţii pe care trebuie să le discutăm. Am audiat raportul directorul centrului de BAC. Noi am luat o decizie ca să ne pregătim ca aceste audieri să le facem în toamnă. Mai evem examenul repetat, avem multe lucruri de analizat. Dar dacă plenul Parlamentul decide, să le facem săptămâna viitoare”, a menţionat Hotineanu.

Precizăm că numărul candidaţilor care au promovat BAC-ul constituie 11.320. Iar rata de promovare pentru absolvenţii din licee - 83 la sută.

Între 17 şi 24 iulie, va fi organizată sesiunea suplimentară de Bac, la care pot participa cei care nu au luat note de trecere în sesiunea de bază sau au lipsit din motive întemeiate.