Asociaţia „Promo-Lex” a convocat la 28 iunie 2017 la Chişinău managerii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului pentru a sensibiliza opinia publică despre problemele lor. Conform unui raport prezentat de juristul „Promo-Lex”, Pavel Cazacu, aceste instituţii de învăţământ se confruntă cu o serie de probleme, una dintre acestea fiind majorarea nejustificată a tarifelor la apă potabilă şi la canalizare. De exemplu, pentru Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina tarifele la apă potabilă şi canalizare au crescut cu 270% în comparaţie cu 2015; pentru Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Dubăsari – cu 263%; pentru Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol – cu 300%, pentru Gimnaziul din Corjova, Dubăsari – cu 225%, pentru Gimnaziul Roghi, Dubăsari – cu 300%. Şi tariful pentru gazele naturale a fost majorat pentru aceste instituţii şcolare cu 11%.

Tarife şi impozite arbitrare

Autorităţile separatiste au majorat nejustificat chiria pentru localurile în care funcţionează aceste instituţii de învăţământ. De pildă, în cazul Gimnaziului Corjova, chiria spaţiului a crescut cu 13,5% faţă de 2015, pentru Gimnaziul Roghi – cu 10%, pentru Liceul Teoretic „Evrika” din Râbniţa – cu 8,2%. Ultima instituţie de învăţământ a achitat în 2016, 33.000 de dolari pentru chirie, iar în 2017 – 36.300. În cazul Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina, chiria spaţiului a crescut cu 10% în 2016 în comparaţie cu 2015, această şcoală achitând anual pentru local 100.000 de dolari. Autorităţile separatiste îşi motivează acţiunile prin faptul că aceste şcoli ar fi „străine” şi nu s-ar subordona lor, potrivit Eugeniei Halus, directoarea Liceului Teoretic „ Alexandru cel Bun” de la Tighina, Maria Roibu.

„Nu suntem niciodată în siguranţă. La început de an şcolar, este o sumă, iar la sfârşit alta. Părinţii acestor copii lucrează în oraş şi achită impozite. Nu ştiu de ce Guvernul R. Moldova nu găseşte pârghii ca să nu achite aceste sume, care nu se ştie pe ce conturi se duc”, a afirmat directoarea Liceului Teoretic ”Evrika”, Râbniţa, Eugenia Halus.

Autorităţile de la Tiraspol condiţionează întoarcerea edificiilor acestor şcoli cu trecerea la alfabetul chirilic. „La ultima întrevedere pe care am avut-o cu fostul lider de la Tiraspol, Şevciuk, i-am cerut să ne întoarcă sediul şcolii luat cu forţa în 2004. Iar el mi-a replicat că am putea vorbi despre acest subiect doar după ce vom trece la grafia chirilică”, ne-a relatat Eugenia Halus.

Continuarea articolului citiţi pe Jurnal de Chişinău.