Dacă până în prezent victima violenţei în familie era nevoită să bată la mai multe uşi pentru a beneficia de ajutor, acum lucrurile s-au simplificat. Începând de astăzi, victimele violenţei în familie care se vor adresa după ajutor la Asociaţiei Promo-LEX, RCTV „Memoria” sau Asociaţia Împotriva Violenţei în Familie „Casa Mărioarei”, vor beneficia de un spectru mai larg de sericii şi asistenţă juridică, medicală, psihologică şi plasament temporar gratuite.

Mecanismul pilot prezentat funcţionează în baza unui regulament, iar fiecare organizaţie constituie un ghişeu unic de informare a victimelor. Cazurile vor fi evaluate individual, iar dacă la solicitarea asistenţei juridice din partea beneficiarei se va constata că ea are nevoie şi de adăpost temporar sau asistenţă medicală aceasta va putea fi oferită de către asociaţiile partenere.

„Prin implementarea acestui proiect vrem să răspundem tuturor nevoilor victimelor. Încercăm să acordăm o asistenţă comprehensivă persoanelor care suferă de violenţă în familie. Asociaţia Promo-LEX acordă asistenţă juridică gratuită, aceasta după ce cazul este evaluat şi se încadrează în prevederile regulamentului, special creat de cele trei organizaţii” a declarat Lilia Potîng, juristă, Asociaţia Promo-LEX.

Asociaţia Împotriva Violenţei în Familie „Casa Mărioarei” oferă adăpost temporar victimelor violenţei în familie şi copiilor acestora (copii începând cu vârsta 3 ani; băieţii până la 14 ani), pentru o perioadă de la 1 la 6 luni. În acest timp ele beneficiază de asistenţă psihologică şi socială. Beneficiarele trec printr-un proces de reabilitare individual stabilit de către asistentul social şi psiholog, serviciu disponibil şi pentru copiii care sunt asistaţi de către un psihopedagog.

„Cu ajutorul asistentului social femeile sunt ajutate să se reintegreze în comunitate. Dacă suntem în timpul anului şcolar copiii care trebui să meargă la şcoală sau grădiniţă sunt instituţionalizaţi. La fel un lucru importat, încercăm să acordăm femeilor posibilităţi de instruire şi le ajutăm să îşi găsească un loc de muncă, astfel încât atunci când pleacă ele să devină independente financiar” a subliniat Veronica Cernat, manager de caz, Asociaţia Împotriva Violenţei în Familie „Casa Mărioarei”.

Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” oferă asistenţă medicală şi psihologică. „Venim cu o abordare individuală pentru fiecare caz. Fiecare femeie beneficiază de asistenţa unui psiholog, asistenţa este extinsă şi pentru copii. Încercăm să facem toate investigaţiile posibile atât în centru, cât şi în policlinicile cu care colaborăm. Avem încheiat un acord de colaborare cu AMT Centru (Policlinica consultativă) unde facem referire la specialiştii de care avem nevoie şi investigaţiile de laborator. În unele situaţii mai complicate suntem dispuşi să ajutăm şi cu investigaţii mai performante, cum ar fi tomografiile computerizate sau RMN în dependenţă de caz. Toate investigaţiile medicale sunt gratuite, la fel şi tratamentul de reabilitare stabilit de către specialişti în urma investigaţiilor” a menţionat Liliana Spătaru, coordonator medical, RCTV „Memoria”.

Specialiştii au mai subliniat că, după modificarea legislaţiei, poliţiştii au dreptul să-l înlăture pe bărbatul violent din familie, fără un acord din partea instanţei de judecată, aşa cum se făcea anterior.

De altfel, au fost mai multe cazuri când femeile abuzate nu au fost ajutate la timp şi totul s-a încheiat tragic. Cel mai răsunător proces în acest sens este cel al Victoriei Pruteanu, care a fost condamnată de prima instanţă la trei ani şi opt luni de puşcărie pentru că şi-ar fi înjunghiat soţul care o bătea. Ea a fost încătuşată chiar în sala de judecată, în prezenţa celor cinci copii de care avea grijă. Ulterior, după ce cazul a fost făcut public de presă, femeia a fost eliberată până când copiii acesteia vor împlini majoratul.