Consilier local al satului Tocuz, Elena Daranuţa, şi profesoară la şcoala din localitate, a spus că Ion şi Adrian Ceban erau plasaţi în serviciul de asistenţă parentală profesionistă în familia Tatianei Melnic, locuitoare a satului Tocuz: „Pe 3 aprilie s-a constatat că Ion, elev în clasa V-a, nu fusese la ore trei zile. Fratele mai mare, Adrian, elev în clasa VII-a, fiind întrebat unde este Ion, a spus că e acasă, bolnav, din cauză că l-a bătut primarul pentru că a luat mere şi bomboane dintr-o încăpere care îi aparţine edilului”, scrie IPN.

„Am sesizat poliţistul de sector, asistentul social, medicul de familie, directorul şcolii. Toţi au mers la domiciliu să vadă de ce copilul nu este de trei zile la ore. Au constat că a fost bătut cu un furtun, cu picioarele, de către primarul satului, care este şi preşedintele Comisiei pentru drepturile copilului de pe lângă Consiliul local Tocuz. Ulterior toţi au mers la primărie să sesizeze cazul. Au făcut sesizarea şi cu asta s-a terminat”, a menţionat Elena Daranuţa.

Consilierul local spune că asistentul parental în grija căreia se aflau copiii a refuzat să meargă să facă expertiza medico-legală, iar poliţistul de sector nu a interogat persoanele implicate, transferând cazul unui alt sectorist, pentru a evita conflictele cu primarul.

„La Procuratura Căuşeni dosarul a fost clasat pe motiv că nu au fost găsite dovezi”, a mai spus consilierul.

Între timp, fraţii au fugit la Tănătari, Căuşeni, în familia care i-a crescut până la fi plasaţi în serviciul de asistenţă parentală profesionistă. „Au fugit pentru că Adrian fost bătut de primar, iar Ion, în familia unde era plasat, cu sapa, şi lăsat fără mâncare câteva zile la rând pentru că a luat o bicicletă şi s-a plimbat fără ştire”, a mai spus Elena Daranuţa.

Nicolae Gârbu, reprezentant al grupului de iniţiativă pentru crearea partidului politic „Voinţa Poporului”, a declarat că lipsa de reacţie adecvată a organelor de drept îngrijorează. „Organele de drept, politia, cei care au gestionat acest caz până a fi clasat, nu şi-au exercitat atribuţiile de serviciu”, a declarat Nicolae Gârbu, menţionând că acest caz va ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

„Republica Moldova este pedepsită pentru asemenea cazuri de către CEDO cu sute de mii de euro. Aceşti bani îi plătim noi, cetăţenii, şi dacă nu vor fi întreprinse măsuri drastice, cetăţenii vor deveni şi mai săraci”, a spus Ştefan Urâtu, şi el reprezentant al grupului de iniţiativă pentru crearea partidului politic „Voinţa Poporului”.

Precizăm că declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia Zilei Internaţionale pentru susţinerea victimelor torturii.