La 31 martie curent, Primăria oraşului Soroca a achitat în contul „Navisor” SRL suma de 980 de lei pentru reparaţia autoturismului de model BMW. Unul din fondatorii acestei firme este însuşi primarul Victor Său. Potrivit portalului INDO.md, principala activitate a întreprinderii este comerţul cu amănuntul al carburanţilor. Timp de aproape zece ani, Victor Său a fost directorul firmei.

Întrebat de ce a ales anume firma familiei pentru prestarea serviciilor de reparaţie a maşinii din folosinţa primăriei Soroca, primarul Victor Său a declarat pentru Moldova Curată că „Navisor” SRL este singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii. Alesul local a mai menţionat că, în opinia sa, nu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece a informat Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) despre această tranzacţie.

ANI a fost informată la aproape o lună de la prestarea serviciilor

Moldova Curată deţine copia facturii plătite de Primăria oraşului Soroca către firma „Navisor” SRL. Potrivit documentului, serviciile au fost achitate la 31 martie 2017. ANI însă a fost informată despre acest eventual conflict de interese abia la 25 aprilie curent, aproape cu o lună întârziere.

Noua lege privind declararea averii şi a intereselor personale prevede că informarea ANI despre apariţia unui conflict de interese real se va face „până la soluţionarea cererii/demersului, emiterea actului administrativ, încheierea, directă sau prin intermediul unei persoane terţe, a actului juridic, participarea la luarea deciziei sau luarea deciziei şi va lua forma unei declaraţii scrise ce trebuie să conţină date despre natura conflictului de interese şi despre modul în care acesta influenţează sau poate influenta îndeplinirea imparţială şi obiectivă a mandatului, a funcţiei publice sau de demnitate publică”.

Astfel, potrivit acestei prevederi, primarul trebuia să informeze ANI înainte de semnarea actului de prestări servicii cu firma familiei sale şi nu după. Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la ANI, a declarat pentru Moldova Curată că instituţia a înregistrat acest caz abia spre sfârşitul lunii aprilie, iar când va deveni funcţională, inspectorii de integritate vor examina eventualul conflict de interese.

Banii publici şi afacerea primarului

Victor Său nu este la prima abatere privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Acum trei ani, când ocupa funcţia de preşedinte al raionului Soroca, firma sa a încheiat un contract de achiziţionare a benzinei cu Consiliul Raional (CR) Soroca. Chiar dacă demnitarul declara atunci că el nu a fost implicat în procesul de achiziţionare a benzinei, membrii fostei Comisii Naţionale de Integritate (CNI) au constatat că Victor Său a admis intenţionat un conflict de interese. Demnitarul nu a fost sancţionat pentru ilegalitatea comisă, deoarece Centrul Naţional Anticorupţie, care ar fi trebuit să-i aplice o amendă, a invocat expirarea termenului de prescripţie.

De serviciile firmei primarului din Soroca au beneficiat şi alte instituţii publice din localitate. Potrivit portalului Openmoney.md, firma „Navisor” SRL a vândut benzină Direcţiei Raionale pentru Siguranţa Alimentelor în valoare de 175 de mii de lei. În acel an şi Spitalul raional din Soroca a comercializat benzină de la aceiaşi firmă în valoare de circa 56 de mii de lei.

După ce a devenit primar, a părăsit partidele care l-au promovat

Menţionăm că Victor Său activează în serviciul public deja de zece ani. În anul 2007 el a fost ales primar al oraşului Soroca pe lista Partidului Naţional Liberal.

După alegerile locale din 2011, a fost numit preşedintele raionului Soroca, funcţie pe care a deţinut-o până în vara anului 2015, reprezentând, deja, Partidul Liberal-Democrat din Moldova.

La scrutinul local de acum doi ani, Victor Său a revenit în funcţia de primar al oraşului Soroca şi de această dată candidând din partea liberal-democraţilor. Recent, el a părăsit formaţiunea, declarând că este candidat independent.