„Cea mai mare tortură nu este în penitenciare, ea se întâlneşte mai des în inspectoratele de poliţie şi în spitalele psihiatrice. Însă locurile de detenţie sunt dezastruoase. Din 17 penitenciare doar în trei sunt condiţii normale, este vorba de penitenciarele numărul 1, 7 şi 10. În celelalte am depistat multe probleme. În penitenciarele unde au capacitatea de a sta 5.500 de deţinuţi sunt câte 8.000, adică sunt suprapopulate. De asemenea, condiţiile de trai sunt învechite”, a spus Mihai Cotorobai, avocatul poporului.

„O problemă foarte mare, care de asemenea este tratată ca o tortură este neacordarea asistenţei medicale deţinuţilor, sau acordarea neadecvată a acesteia. Problema sănătăţii în locurile de detenţie este una destul de serioasă. De exemplu bolnavii cu boli cronice de hepatită s-au adresat nu o dată la noi şi în urma investigaţiilor am constatat că deţinuţii nu sunt incluşi în program pentru a fi lecuiţi de aceste boli”, a adăugat Mihai Cotorobai.  

Totodată, avocatul poporului spune că au fost depistate nereguli şi în ceea ce priveşte copiii care îşi ispăşesc pedeapsa în penitenciare.

„O problemă este în penitenciarul 13, unde stau peste 20 de copii. Acolo sunt doar patru celule şi sunt condiţii insalubre. O altă problemă se referă la copiii care până la vârsta de trei ani cresc cu mamele care stau la închisoare. Ei nu au asistenţa medicală necesară”, a spus Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copiilor.