Declaraţiile aparţin mai multor reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale care au mobilizat oamenii la protestul din 11 iunie. În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii societăţii civile au tras concluzii şi au vorbit despre măsurile care vor fi întreprinse în continuare pentru a nu permite regimului, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, să jongleze cu sistemul electoral după propriul plac.

Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei ADEPT: „Protestul a fost faţă de lipsa bunului simţ. Pentru noi nu este clar de ce un sistem susţinut de 35% din cetăţeni e schimbat cu unul susţinut de doar 17%. M-am gândit la o metaforă: Dacă cetăţenii din această ţară sunt nemulţumiţi de nivelul salariilor şi spun că trebuie schimbat cuantumul salariilor, eu asta pot înţelege. Dar dacă cetăţenii vor fi anunţaţi că salariul va fi micşorat de două ori, eu aş vrea să văd ce vor zice cetăţenii. Suntem exact în aceeaşi situaţie cu sistemul electoral. Nouă guvernanţii ne spun că doar 35% susţin actualul sistem electoral. Şi îl schimbă pe unul susţinut de doar 17%. Unde e bunul simţ?”.

Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice: „Autorităţile au intervenit pe 11 iunie, au scos rute de pe linie, au blocat accesul, dar chiar şi aşa a fost un număr impunător de oameni. Se vede şi din imagini că, efectiv, nu mai încăpeau oameni în faţa Parlamentului. Au intervenit şi cu concerte organizate de PD în teritoriu, evenimente pe care nici nu recunoşteau că ei le organizează. Societatea a ieşit să protesteze faţă de o idee care pune în pericol democraţia. Oricare ar fi fost partidul care venea cu această iniţiativă, reacţia ar fi fost la fel. Atunci când un proiect nesusţinut de populaţie strânge în jurul său societatea civilă, partidele de dreapta şi de stânga, de pe flanguri opuse, asta dovedeşte cât de proastă este ideea. E mult mai uşor să manipulezi alegerile la nivel local decât să încerci să schimbi rezultatul votului pe toată ţara. Ni se spune că se luptă împotriva corupţiei. Fals. Cele mai necorupte naţiuni au sistem de care este în RM la ora actuală. Problema nu este în sistem, ci în politicienii de la putere. Ne rezervăm dreptul ca, după opinia de la Veneţia, să ne mai organizăm şi să ieşim în stradă când puterea va încerca să ignore recomandarea. Se spune că sistemul va fi mai democratic. Ei pentru un protest au oprit toate trenurile, iar pentru alt protest au anulat rutele. Vă închipuiţi ce va fi la alegeri?”

Alexei Tulbure, fost ambasador al RM la ONU şi la Consiliul Europei: „Atunci când auzim declaraţii precum că „indiferent de avizul Comisiei, noi vom merge înainte”, acesta este în cel mai bun caz e un analfabetism în domeniul democraţiei, e ignoranţă. În ce ţine de schimbarea sistemului electoral, noi ne-am angajat să respectăm trei lucruri: să fie susţinut de majoritatea populaţiei şi de cât mai multe forţe politice din ţară, să fie organizate dezbateri şi discuţii reale cu societatea civilă şi reale şi aceste schimbări să nu se producă în ajunul alegerilor. Or, în RM toate cele trei condiţii fundamentale sunt încălcate. Protestele trebuie să continue şi nu Comisia de la Veneţia va opri această modificare, ci activismul nostru, al tuturor. Eforturile societăţii nu trebuie să se oprească, aceste eforturi sunt productive, nu sunt în van, de aceea formele de protest trebuie sporite, diversificate şi să fie susţinute şi de mass-media. Dacă autorităţile vor ignora Comisia de la Veneţia, asta va însemna că RM va fi împinsă în afara spaţiului  democratic. Dacă se va proceda atât de brutal şi direct, consecinţele vor fi de rigoare.

Sergiu Tofilat, expert economic: „Poziţia noastră a rămas neschibată - problemele reale cu care se confruntă sistemul electoral sunt netransparenţa finanţării, controlul politic asupra CEC, CNA şi justiţie, manipulare în presă, implicarea bisericii în alegeri, coruperea alegătorilor etc. Proiectul propus de PD şi PSRM nici măcar nu are nimic în comun cu sistemele mixte sau uninominale din alte ţări. Au luat doar denumirea, dar au introdus ce au vrut ei. Dacă va fi necesar, vom mai ieşi la proteste. Sperăm că nu va fi cazul şi că guvernarea nu va schimba sistemul. Vom urmări atent, iar reacţia va fi pe măsură:”

Lilia Caraşciuc, director executiv Transparency International-Moldova: „Modificarea regulilor de joc în ajun de alegeri este inadmisibilă. Mai mult, este şi în favoarea unui partid compromis. Modificarea regulilor în ajun de alegeri creează pentru PD şi PSRM posibilitatea să-şi deseneze circumscripţiile cum le e comod lor. Iar limitarea campaniei la doar o lună de zile reduce la zero şansele partidelor mici, acestea sunt defavorizate, spre deosebire de cei cu televiziuni şi resurse. Sistemul propus de PD şi PSRM va limita şi mai tare posibilitatea diasporei de a vota. Şi nouă, alegătorilor, şi partenerilor, ni se oferă doar două opţoiuni - un clan oligarhic care rupe de putere sau alt clan, controlat şi şantajabil.”

Oazu Nantoi, comentator politic: „Cine vine cu iniţiativa? Un partid care nici nu partid nu poate fi numit. Un clan care a fost nevoit să-şi retragă candidatul la prezidenţiale ca să nu le vadă lumea goliciunea. Un partid condus de un lider cu antirating record. Ei se tem de prorpiul popor şi vor, împreună cu Dodon, să schimbe sistemul ca să-şi asigure prezenţa în Parlament. La 6 martie curent a demarat o campanie cinică, agresivă, bazată pe miciuni, cu scopul de a manipula opinia publică şi partenerii. Acum unde-s cele 800.000 de semnături? Sper că măcar hârtie igienică au ajuns. Prin asemenea metode se instaurează dictaturi. Astăzi în RM e frică, şantaj, corupere. Se urmăreşte anihilarea oricărei opioziţii. Asta înseamnă guvernare proeuropeană? Asta înseamnă violarea valorilor democratice! Eu mă bucur că la această acţiune a participat diaspora, tineri, bătrâni, că opinia noastră a fost auzită. Iar lupta abia începe, pentru că lupta se va da la următoarele alegeri parlamentare. Trebuie să punem presiune pe tandemul Plahotniuc-Dodon să-şi retragă iniţiativa şi să depunem eforturi ca următoarele alegeri să fie cât de cât corecte. Dacă această grupare va insista pe modificarea sistemului electoral, lucrurile vor deveni foarte grave. Vom degrada ca... nici nu vreau să compar, să nu ofensez vreo ţară. Trebuie să fim vigilenţi şi nu admitem ca RM să degradeze la regim autoritar.”

Ştefan Gligor, avocat şi director de programe la Centrul de Politici şi Reforme Structurale din RM: „Dacă există măcar o suspiciune că reforma se face în favoarea partidului de guvermănânt, aceasta nu poate să aibă loc, este inadmisibil, conform standardelor Consiliului Europei. La protestul din 11 iunie am cerut tranşant să se retragă proiectul, să nu fie adoptat în a doua lectură, dar am lansat şi un apel către instituţiile internaţionale şi partenerii externi, ca să depună efortul pe care îl consideră posibil pentru a opri autorităţile noastre să adopte această lege.”

Valeriu Paşa, activist civic: „Comisiei de la Veneţia i-a fost expediată o analiză a experţilor privind scopul urmărit prin modificarea sistemului electoral şi la ce va duce acest lucru. Şi alte instituţii, parteneri externi, au fost informaţi constant despre ceea ce se întâmplă în RM şi ce se urmăreşte. Mâine va fi avizul Comisiei de la Veneţia, mesajul pentru Parlament e să nu deraieze efectiv de la parcursul european şi să respecte integral recomandările Comisiei. Există un principiu de bază - sistemul electoral nu poate fi modificat în interesul unui partid, două, ci doar dacă se face pentru un nivel mai ridicat al democraţiei.”