Luceafărului literaturii române a murit la 15 iunie 1889 la Bucureşti, la doar 39 de ani. În jurul orei 4 dimineaţa, după ce la începutul anului boala sa devenise tot mai violentă, în casa de sănătate a doctorului Şuţu din strada Plantelor, Bucureşti. Ziarul „Românul” anunţa ziua următoare la ştiri: „Eminescu nu mai este.”

Născut ca Mihai Eminovici, a fost un poet, prozator şi jurnalist român, considerat de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Mihai Eminescu este al şaptelea dintre cei unsprezece copii ai căminarului Gheorghe Eminovici şi ai Ralucăi Eminovici.

Eminescu a fost un membru foarte activ al societăţii politico-literare „Junimea”, unde fusese invitat de criticul şi omul politic Titu Maiorescu şi a lucrat ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator.

A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Printre cele mai populare versuri se numără „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Luceafărul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soţ” etc.

În prezent, mai multe străzi şi instituţii de învăţământ din ţară, inclusiv din municipiul Chişinău, îi poartă numele. De asemenea, bustul acestuia este amplasat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică ”Ştefan cel Mare” din centrul capitalei.