„Solicităm informaţii cum anume timbrele de acciz pentru ţigări au nimerit la un cetăţean străin, care se deplasa din Turcia spre Belarus. Ţara noastră de mai mulţi ani duce „faima” contrabandei ţigărilor în proporţii deosebit de mari. După instaurarea guvernării unipersonale a lui Plahotniuc, toate crimele ce ţin de circuitul ilegal al ţigărilor moldoveneşti au fost atribuite altor administraţii, deşi partidul democrat, controlat şi finanţat de oligarhul Plahotniuc, din 2009 nu a lipsit nicio zi  de la guvernare”, se spune într-o declaraţie a Platformei DA.

Reprezentanţii formaţiunii remarcă faptul că în conformitate cu Regulamentului privind modul de procurare şi aplicare a timbrelor de acciz la articolele din tutun, aprobat de Guvern, timbrele de acciz pentru articole din tutun sunt eliberate de către Întreprinderea de Stat „Fiscservinform"”sau Serviciul Vamal doar agenţilor economici care prezintă licenţele de producere sau import a articolelor din tutun, precum şi contractele de import al ţigărilor. Astfel, timbrele de acciz procurate nu se vând, nu se transmit altor persoane şi nu se înstrăinează în alt mod.

„În legătură cu cele întâmplate, Platforma Demnitate şi Adevăr are suspiciuni rezonabile în privinţa continuării contrabandei ţigărilor din ţara noastră în proporţii deosebit de mari. Putem presupune că schema infracţiunii în cauză a fost perfecţionată prin contrabanda timbrelor de acciz, lucru care contribuie la sporirea veniturilor criminale. Menţionăm că un milion de timbre de acciz pot fi aplicate pe ambalajul a 20 de milioane de de ţigări. În cazul în care acest lucru se face ilegal, bugetul de stat pierde minimum 9,6 milioane de lei”, spun reprezentanţii Platformei DA.

„Dacă în câteva zile guvernarea nu va oferi explicaţiile de rigoare, atunci va fi evident pentru toată societate că contrabanda largă a articolelor din tutun continuă să înflorească în Republica Moldova sub patronajul regimului cleptocratic şi antipopular”, se mai spune în declaraţia Platformei Demnitate şi Adevăr.