Protestul, care începe la ora 12:00, continuă şirul de manifestări antiguvernare organizate de societatea civilă după ce la şedinţa Parlamentului din 5 mai, majoritatea parlamentară controlată de PD, împreună cu PSRM, au votat două proiecte de legi privind schimbarea sistemului electoral.

„Am solicitat retragerea iniţiativei de schimbare a sistemului electoral. Autorităţile au operat cu propagandă, intimidări şi manipulări. Noi am operat cu argumente şi date concrete. Corupţia în politică este capul problemelor din această ţară, iar prin schimbarea sistemului electoral, ea doar se va agrava. Iniţiativa dată are un singur scop - să menţină la putere pe cei ce s-au compromis”, se arată pe pagina evenimentului.

„Pentru a supravieţui, ei sunt gata să plătească un preţ mare pe această reformă. Totuşi, ei nu vor plăti orice preţ. Noi venim ca să le mărim preţul pe care vor trebui să îl plătească. Dacă ne facem treaba bine, preţul va deveni prea mare şi ei vor renunţa, aşa cum au renunţat nu o dată”, mai spun reprezentanţii societăţii civile.

Manifestaţia societăţii civile este susţinută de mai multe partide de opoziţie care au îndemnat oamenii să iasă în stradă şi să protesteze faţă de ilegalităţile guvernanţilor.

Amintim că un protest similar a fost organizat şi pe 14 mai, iar sute de oameni s-au împotrivit modificării sistemului electoral. Votarea în grabă a modificărilor la sistemul electoral a fost ultima decizie care a determinat Bruxelles-ul să treacă la acţiuni ferme în raport cu autorităţile de la Chişinău. Astfel, în Parlamentul European a fost pornit mecanismul de suspendare a asistenţei financiare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Totodată, nu este exclusă nici blocarea finanţării Chişinăului de către UE.