Autorităţile nu explică unde au dispărut milioanele, însă conform unei decizii a Consiliului de administraţie al CNAM din 27 decembrie, se pare că acestea au fost direcţionate către Spitalul Clinic Republican, unde ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan, figurează ca şi preşedinte al Consiliului de administraţie.

„Pentru medicamentele compensate au fost alocate anul trecut aproximativ 430 de milioane de lei, cu 151 de milioane de lei mai mulţi faţă de 2015”, anunţa ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan la prezentarea raportului de activitate pentru anul 2016.

Datele folosite de ministră sunt inexacte. CNAM utilizează alte cifre. „Cheltuielile pentru preparatele compensate au constituit în jur de 425 milioane de lei, fiind în creştere cu 52% faţă de anul precedent”, anunţă CNAM în raportul său de activitate pentru anul 2016.

Aceasta nu este cea mai mare nedumerire. Deşi oficial se anunţă cifra de 425 de milioane de lei, nici Ministerul Sănătăţii, nici CNAM nu explică unde sunt restul banilor – aproximativ 77 de milioane de lei. 

Din răspunsul autorităţii se înţelege că banii pur şi simplu nu au fost valorificaţi, dar unde sunt aşa nu şi nu este clar.

„În prima jumătate a anului trecut a fost aplicat bugetul provizoriu. În acest context, la prescrierea preparatelor compensate instituţiile medico-sanitare s-au încadrat în suma aprobată în bugetul provizoriu. Legea fondurilor AOAM pe anul 2016 a fost aprobată în luna iulie, iar în a doua jumătate a anului fondul pentru medicamente compensate a înregistrat o creştere cu 50% faţă de bugetul provizoriu. Modificările ce ţin de extinderea listei de medicamente compensate au fost aprobate în octombrie 2016”, menţionează CNAM la solicitarea Sănătate INFO.

Totuşi, autoritatea nu explică dacă a valorificat cumva banii. Dintr-o decizie a Consiliului de Administraţie al CNAM din 28 decembrie 2016 se înţelege că fondurile au fost redistribuite, astfel încât 86 de milioane de lei să fie direcţionaţi către proiectele pe care ministrul Sănătăţii le-a anunţat cu mare fast, dar care nu aveau acoperire financiară, dar şi pentru SCR, spital îngropat în datorii în 2015.

Astfel, la 27 decembrie Consiliul de administraţie al CNAM decide să redistribuie din Subprogramul „Asistenţa medicală primară, inclusiv medicamente compensate” 74 de milioane de lei către Spitalul Clinic Republican. Alte 12 milioane de lei au fost rupţi de la Servicii de înaltă performanţă şi au fost redistribuiţi către: Institutul Mamei şi Copilului – 2 milioane de lei şi Institutul Oncologic – 10 milioane de lei. Astfel, se explică de unde a luat Institutul bani ca să cumpere teste de glicemie pentru copii bolnavi de diabet.