„Într-un stat capturat se încearcă introducerea unui sistem care o să deterioreze mai departe situaţia noastră în stat. În acest stat capturat se încearcă introducerea unui sistem care va consolida puterea unui singur oligarh prin deputaţii controlaţi totalmente de el. Nu putem să admitem aşa ceva, nu putem să dăm voie Parlamentului să voteze aşa ceva. În consecinţă, noi cerem să fie retras proiectul de lege, să nu fie schimbat sistemul electoral, noi cerem în cadrul acestui sistem electoral existent să fie introduse măsuri care să dea peste mână partidelor prost finanţate. Astea sunt, deocamdată solicitările noastre şi vă îndemnăm să ieşiţi astăzi, la ora 17:00, la un flashmob, mâine, la ora 17:00, la un flashmob şi tot aşa până sâmbătă, iar duminică, la 12:00, la un protest”, a menţionat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

„Aceste proiecte creează o premiză pentru menţinerea la putere a două partide care sunt cele mai consolidate din punct de vedere administrativ şi financiar, dar care subminează democraţia, punând cruce pe orice posibilitate de apariţie a altor partide. De facto, ni se fură o şansă de a avea un stat de drept”, a declarat preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

„Pe de o parte spun că nu se vor grăbi cu votarea acestor proiecte de legi, iar pe de altă parte le votează. Dacă spuneţi că oamenii susţin aceste proiecte, atunci de ce adoptăm aceste proiecte de legi pe sub masă. Canalele holdingului, pe care noi nu-l considerăm liber, încercă de a manipula informaţia despre protestul care a fost organizat de ONG-uri a eşuat. În primul rând, vreau să clarific că noi am organizat un flashmob. Şi vreau să spun deputaţilor că noi nu suntem afiliaţi cu partide politice. Noi chemăm partidele politice să uite de ambiţii şi culori, dar să se unească. Noi cerem guvernanţilor să retragă aceste proiecte. Totodată, crem populaţie să-şi apere democraţie. Ieşiţi împreună cu noi la flashmob”, a menţionat directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc.

Totodată, reprezentanţii societăţii civile spun că acţiunile deputaţilor sunt o bătaie de joc, adăugând că, în asemenea condiţii, cetăţenii trebuie să se opună fărădelegilor din Parlament.

„Să ne aducem aminte începutul anului 2016, când a fost votat Guvernul Filip, şi declaraţiile făcute privind calitatea actului guvernării. Au fost promisiuni că va fi ceva calitativ, nou, că va fi ceva transparent. Ceea ce întâmplă acum face dovada contrariului şi a faptului că deciziile sunt luate în umbră pentru interesele unui grup restrâns de persoane, iar cei care votează în Parlament nu sunt decât pioni în mâinile cuiva, care decide destinele acestei ţări. Vreau să atrag atenţia la falsitatea argumentelor care se aduc în favoarea modificării sistemului electoral. Cer colegilor de la televiziunile controlate de PD să revină la codul deontologic. Este absolut inadmisibil ca în ştiri să minţi fără neruşinare, afirmând că ONG-urile sunt controlate politic”, a spus directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

„Majoritatea colegilor mei sunt în proces de plecare din ţară sau au plecat din ţară. Mulţi spun că dacă la alegerile din 2018 vor avea loc în baza unui sistem electoral schimbat şi asta va permite să se repete situaţia din Găgăuzia, atunci ei nu mai au ce căuta în Republica Moldova. Dacă toţi cei tineri nu se vor mai afla în ţară, atunci nu mai ştiu ce viitor va mai avea ţara. Eu ştiu că noi trăim într-o stare de frică totală, mediului de afaceri îi este frică să frică să finanţeze media independentă, oamenii se tem să iasă la protest pentru ca faţa lor să nu fie văzută. Fac un apel către oameni – haideţi să nu ne mai temem, pentru că frica este doar ceea ce doresc ei să inducă în societate”, a menţionat jurnalista Natalia Morari.

„Să dăm dovadă că suntem cetăţeni, că încă mai gândim. Ceea ce se întâmplă în Parlament RM, ceea cu ce se ocupă clasa politică, în special cea din legislativ, este un atentat la conştiinţa noastră de oameni care gândesc. Dacă vom tăcea, înseamnă că ei au dreptate. Ei îşi fac toate jocurile într-un mod rudimentar, atât de vizibil şi primitiv. Este o bătaie de joc. De asta vom ieşi în stradă. Nu contează câţi vom fi, contează că vom fi. Este important să spunem ceea ce credem, să le transmitem un mesaj celor care se consideră şmecheri, să transmitem un mesaj partenerilor europeni. De asta vă chemăm să ieşit în stradă în fiecare seară după orele de lucru”, a adăugat activistul civic Valeriu Paşa.

„Am venit să-şi arăt nemulţumirea faţă de tot ceea ce se întâmplă în ultima perioadă. Nu am crezut că vom ajunge la un astfel de absurd. Cinismul situaţie se răsfrânge şi asupra timpului pe care l-au pentru votul acestui proiect. Toţi înţeleg că asta a fost făcut pentru ca societatea să nu atragă atenţia la tot ce se întâmplă. Ieşi astăzi cu noi, la ora 17:00, ieşi mâine. Sunt convins că dacă nu vom ieşi va fi mai grav”, a spus interpretul Pasha Parfeni.

„Contează cine a fost ieri în faţa Parlamentului, a fost toată expertiza din ţară. Nu este acceptabil ceea ce se întâmplă şi în ceea ce vor să transforme ţara”, a menţionat activistul civic Dumitru Alaiba.

Şi expertul economic Sergiu Tofilat a îndemnat cetăţenii să iasă în faţa legislativului pentru a cere anularea votului pentru aceste proiecte de legi care nu reprezintă interesul oamenilor.

Amintim că vineri, Parlamentul a votat propunerea Comisiei Juridice privind comasarea celor două proiecte înaintate de PD şi PSRM care prevăd schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova. Astfel, PD a cedat şi a acceptat comasarea proiectului privind uninominal cu proiectul privind introducerea sistemului electoral mixt. Asta după ce într-o singură zi, în legislativ au fost votate două proiecte de lege privind schimbarea sistemului electoral, dar cu concepte diferite. După acţiunile deputaţilor, în faţa Parlamentului a fost organizat un protest spontan. Un alt flashmob împotriva votului din legislativ.