Doritorii au avut la dispoziţie circa trei săptămâni ca să-şi pregătească dosarul pentru concurs. Persoanele care au studii superioare în domeniul dreptului, al economiei, al administraţiei publice sau al managementului şi au o vechime în muncă de şapte şi respectiv cinci ani mai pot aplica până la sfârşitul acestei zile.

Ambele dosare au fost depuse în ultima zi

Stepanida Draguţan, secretarul Consiliului de Integritate (CI), a declarat că până în prezent două persoane s-au înregistrat, dar nu a specificat care sunt acestea, menţionând că divulgarea numelor este contrară Regulamentului acestui concurs. Ea a precizat că mâine, 4 mai, în cadrul şedinţei CI, vor fi enunţate numele persoanelor înscrise la concurs. Elena Prohniţchi, expertă la Asociaţia pentru Democraţie Participativă “ADEPT” afirmă că ANI nu este obligată să ofere numele candidaţilor care participă la concurs înainte de încheierea termenului limită de depunere a dosarelor. „Dacă acest lucru se va repeta mâine, atunci ar putea fi o problemă, pentru că vine în contradicţie cu regulamentul concursului”, menţionează experta.

Consilierul juridic Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) este însă de părere că instituţia nu ar trebui să secretizeze această informaţie. „Cred că acum Consiliul de Integritate trebuie să anunţe despre candidaţii care au depus actele. Nu e secret de stat şi sper să nu le fie ruşine de candidaţii care urmează să fie evaluaţi. Mi se pare stranie această mistificare. Nu cred că publicul trebuie să depindă de voinţa membrilor Consiliului de Integritate despre candidaţii care au depus actele sau alte chestiuni ce ţin de procesul de selecţie a preşedintelui sau vicepreşedintelui ANI”, menţionează juristul.

În Regulamentului privind modul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai Autorităţii Naţionale de Integritate se spune că a doua zi după expirarea termenului de depunere a dosarelor, pe pagina web a Autorităţii, se publică lista candidaţilor, în ordinea depunerii dosarelor, pentru suplinirea funcţiilor publice vacante de preşedinte şi vicepreşedinte ai Autorităţii.