Astăzi are cel puţin o condiţie a succesului unei democraţii: o afacere în Germania este înregistrată timp de o oră. Cetăţeanul nu duce în cârcă un cogeamite aparat de funcţionari ca în R. Moldova. Totodată, angajaţii instituţiilor de stat sunt bine informaţi, receptivi şi amabili cu cetăţenii. Corupţia este inimaginabilă la orice nivel.

Dorina s-a stabilit la Suhl, un orăşel mic din landul Turingia, centrul Germaniei, împreună cu prietenul ei. Primii ani de adaptare au fost cei mai dificili. Găsirea unui loc de lucru era condiţionată de cunoaşterea limbii: „În localităţile mici e foarte greu să te integrezi, pentru că locuitorii sunt reticenţi faţă de imigranţi. Eu, fire naivă, credeam că voi face jurnalism. Aveam o diplomă. Evident că a trebuit să încep totul de la zero. Am stat acasă mai bine de un an, răstimp în care am învăţat limba şi am început să pictez, o pasiune pe care o dezvolt din copilărie”.

După mai bine de un an, Dorina a decis să se mute la Hamburg, unde a obţinut un job în calitate de asistentă la un cabinet stomatologic cu un salariu de peste 1.600 de euro. Seara, după lucru, continua să picteze. Tot în acea perioadă, a aflat de concursul anunţat de o reţea hotelieră care dorea să facă o achiziţie de tablouri pe teme florale. S-a prezentat la concurs alături de alţi 20 de pictori, unii dintre care erau foarte buni, precizează tânăra. Spre surprinderea ei, a fost selectată şi a primit prima comandă, să realizeze 50 de picturi.

Continuarea citiţi în Jurnal de Chişinău