Cartea, scoasă recent de sub tipar, a fost prezentată cititorilor într-o librărie din centrul capitalei.  Pe parcursul unui an, autorul a aşternut pe 175 de pagini o poveste a timpului, o istorie a unui tânăr ziarist pe nume Teo Neamţu. Jurnalistul, care îndrăzneşte să dezlege misterul evenimentelor din 7 aprilie 2009, dispare.

„Istoria este paradigma în umbra căruia se odihnesc sau se revoltă foarte multe personaje din acest roman, cu toate că, repet, acest roman nu este unul istoric. Este o speculaţie istorică, este o incursiune în nişte ipoteze de ordin istoric”, afirmă Val Butnaru.

Apariţia editorială pare să fie una reuşită, spun colegii de condei, dar şi prietenii autorului.

„Am citit repede, pe nerăsuflate această carte pentru că şi ea pare să fie scrisă dintr-o răsuflare. Este foarte cursivă, este foarte coerentă ca discurs şi îndrăzneaţă pentru că e un alt timp de îndrăzneală faţă de experimentul pe care îl încerca Val Butnaru în romanul anterior „Negru şi Roşu”. Este actualitatea noastră imediată. Sunt evenimentele din 7 aprilie. Ecoul lor este puternic în roman. În acelaşi timp sunt şi incursiuni într-o istorie a românilor”, a menţionat scriitorul Vitalie Ciobanu.

„Val Butnaru descoperă în evenimente aparent banale, descoperă istorie. Asta mi s-a părut, asta am simţit citind acest text. El reuşeşte să întrevadă un puls al istoriei. Este o încercare de a ne îngloba şi pe noi, basarabenii, în toată istoria românească”, a spus jurnalistul Constantin Cheianu.

„Eu cred că Val Butnaru, în primul rând, este un romancier prin construcţii sau un autor de romane care construieşte. Bănuiesc că şi miza lui este construcţia romanului, construcţia planurilor, jocul timpului. Piatra fundamentală a acestui roman este istoria, este evenimentul, este istoria Basarabiei”, a adăugat scriitoarea Maria Şleahtiţchi.

Însă, cei mai buni critici sunt, totuşi, apropiaţii scriitorului, care i-au fost alături la lansarea romanului. „Evident că eu respect şi admir scriitura lui Val şi acest roman, fiind al treilea sau ultimul până în ziua de astăzi, mi se pare poate cea mai reuşită din această serie. Aici, după părerea mea, chiar şi-a propus şi a reuşit să pună mai categoric nişte puncte pe i, să provoace cititorul la nişte întrebări mai dure, să-şi răspundă mai categoric. Mă regăsesc pe mine personal, îmi regăsesc generaţia mea”, a menţionat Valentina Butnaru, soţia jurnalistului.

Val Butnaru se arată mulţumit şi se gândeşte la noi lansări de carte pentru a bucura pasionaţii de lectură.

Romanul „Misterioasa dispariţie a lui Teo Neamţu” poate fi găsit în librăriile din capitală.