„În cadrul emisiunii informative „Mesager” din 20 mai 2017 a fost difuzată o ştire despre conferinţa de presă organizată de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, cu privire la anunţarea desfăşurării unui protest civic împotriva schimbării sistemului electoral actual pe unul uninominal sau mixt. Vă atragem atenţia că în cadrul ştirii difuzate de postul public de televiziune acest eveniment a fost prezentat în mod manipulator”, se arată în demersul societăţii civile.

Potrivit reprezentanţilor ONG-urilor, „ştirea nu a prezentat mesajul principal al evenimentului - ca cetăţenii să se alăture acţiunii de protest paşnic, care urmează a fi desfăşurată duminica, 11 iunie 2017, în scuarul din faţa Parlamentului Republicii Moldova. Informaţia despre eveniment a fost plasată în acelaşi material cu protestul unui partid. Aceasta sugerează persoanelor neiniţiate că ONG-urile care au organizat conferinţa de presă ar promova agenda unor partide politice, fapt fals”.

„În cadrul conferinţei am menţionat că poliţia a împiedicat oamenii să ajungă la protestul din 14 mai, a recurs la intimidări, a oprit şi a amendat microbuzele cu oamenii care se deplasau la protest. Aceste aspecte nu au fost reflectate. Nu a fost menţionat nici faptul că sistemul mixt propus de Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor este un spectacol realizat de aceste 2 partide, care va conduce la coruperea şi mai mare a alegătorilor şi că are drept scop menţinerea la putere a acestor 2 partide, care au bani şi resurse administrative”, mai notează în document.

Astfel, semnatarii demersului solicită:

Publicarea unei noi ştiri, cu dezminţirea informaţiilor prezentate eronat anterior şi relatarea faptelor importante pentru societate, prezentate mai sus, precum şi reflectarea echidistantă pe viitor a informaţiei prezentate de societatea civilă;

Acordarea timpului de antenă pentru a informa cetăţenii în mod obiectiv şi din prima sursă privitor la riscurile modificării sistemului electoral în formula aprobată în Parlament şi necesitatea desfăşurării acţiunilor de protest.

Demersul a fost semnat de Dumitru Alaiba, Sergiu Tofilat, Arcadie Barbăroşie, Vladislav Gribincea, Alexei Tulbure.